Fundatia Coca-Cola investeste 4,4 milioane de dolari in refacerea si conservarea unor zone umede si lunci inundabile din lungul Dunarii si al afluentilor sai pana in 2020. Programul se desfasoara in Romania si alte cinci tari europene in parteneriat cu WWF (World Wide Fund for Nature).

Prin noul parteneriat, WWF si Coca-Cola reconstruiesc zonele umede din lungul fluviului Dunarea printr-o serie de actiuni desfasurate in Austria, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria si Romania. Acestea vor conduce la obtinerea a 12 milioane m3 de apa - o cantitate de apa care ar umple 4.800 de bazine olimpice.

Cati metri cubi de apa vor fi stocati in Romania

In Romania, lucrarile de reconstructie ecologica se vor desfasura in lungul Dunarii, intre localitatile Garla Mare si Vrata, din judetul Mehedinti. Acest lucru va contribui la stocarea a peste 5 milioane de metri cubi de apa in timpul viiturilor de pe Dunare, la mentinerea biodiversitatii, dar mai ales la refacerea habitatelor necesare pestilor pentru depunerea icrelor.

Pe langa beneficiile ecologice, proiectul va contribui la refacerea conectivitatii fluviului cu lunca sa inundabila, la reducerea impactului inundatiilor asupra comunitatilor riverane Dunarii si la alimentarea locala a panzei freatice, cu efecte benefice pentru activitatile agricole.

dunarea

Dunarea in dreptul localitatii Garla Mare

Mai mult, in cadrul parteneriatului se va pregati un nou proiect de reconstructie ecologica pentru Romania, prin realizarea unor studii si gasirea celor mai bune oportunitati economice pentru utilizarea durabila a terenurilor din lungul fluviului Dunarea.

De ce este importanta refacerea zonelor umede de langa Dunare

Dunarea reprezinta cea mai mare suprafata neintrerupta de zona umeda din lume si una dintre ultimele mari regiuni relativ neperturbate din Europa. Pe langa faptul ca adaposteste o mare varietate de habitate si specii rare si periclitate, ecosistemele de apa dulce ale Dunarii Inferioare indeplinesc servicii esentiale de mediu, oferind numeroase posibilitati pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor locale (protectia la inundatii, apa potabila, lemn, biomasa, oportunitati de turism si recreere, peste si alte surse de hrana).

De la sfarsitul secolului trecut pana in prezent, interventia umana a distrus peste 80% din toate zonele umede ale Dunarii. De-a lungul fluviului si al afluentilor sai s-au construit centrale hidroelectrice, diguri, sisteme de drenare, prin care s-a distrus legatura dintre habitatele de lunca si sistemul fluvial, iar functiile ecologice ale acestora au fost afectate.

Cu un parcurs de peste 1.000 km prin Bulgaria, Romania, Ucraina si Moldova, Dunarea Inferioara a fost identificata de catre WWF ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume. Coridorul Verde al Dunarii Inferioare este cea mai ambitioasa initiativa europeana de refacere a zonelor umede, propusa initial de WWF si oficializata printr-un acord international semnat in anul 2000 de catre guvernele Ucrainei, Romaniei, Bulgariei si Moldovei. WWF implementeaza in Romania proiecte locale de reconstructie ecologica inca din anii `90.

Sursa foto: Fluviul Dunarea/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri