"Informatiile oficiale venite din Bulgaria in urma monitorizarii calitatii apelor pentru imbaiere in zonele Dobrici, Varna si Burgas arata ca valorile indicatorilor microbiologici cercetati sunt in conformitate cu cele legale, nereprezentand un risc de sanatate pentru populatie si pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediile in tara vecina", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), relateaza Mediafax.

Sursa citata mentioneaza ca o singura zona, Plaja Ofitereasca din orasul Varna, a inregistrat depasirea normelor admisibile, autoritatile bulgare impunand interdictia temporara de imbaiere in acest loc. Agentiilor de turism din Romania le-au fost deja trimise adrese oficiale cu aceasta instiintare de catre Inspectoratele de Sanatate din zonele cercetate, tocmai pentru a-si anunta turistii. Mai mult, in 5 iulie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presa cu privire la starea apelor din 23 de statiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin si Elena, Sunny Day si Riviera, arata ANAT.

"Anuntam ca informatiile aparute in presa si ipotezele privind riscul de imbolnavire lansate de anumite persoane nu au la baza niciun studiu de caz ale carui rezultate sa provina de la institutii oficiale. Asa cum am anuntat, potrivit rezultatelor monitorizarii, nu exista nicio contaminare care sa puna in pericol turistii pe coasta bulgareasca a Marii Negre", se arata in comunicatul oficial al celor doua institutii din Bulgaria. In ceea ce priveste declaratiile privind infestarea cu hepatita A, autoritatile bulgare nu au confirmat aceasta informatie. Atat agentiile de turism romanesti, cat si turoperatorii europeni si-au informat turistii cu privire la zonele in care scaldatul este permis.

Citeste si:

"Este inceput de sezon si avem sute de mii de turisti romani care au deja contractate si platite vacante pe litoralul bulgaresc al Marii Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacante in Bulgaria agentiilor romanesti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat pana acum ca ar fi de acord sa anuleze rezervarile turistilor romani fara penalitatile de retragere prevazute in contracte, neidentificand motive serioase si legale in acest sens. In aceste conditii, agentiile de turism membre ANAT se afla intre solicitarile turistilor panicati care isi cer banii inapoi si conditiile contractuale care ar impune penalizari platibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria", spune Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Astfel, pentru anularea vacantelor trebuie sa existe o situatie de risc acceptata oficial de autoritati si o comunicare corecta si dublata de documente, astfel incat turistii sa se simta in siguranta sau vacantele sa fie anulate cu restituirea integrala a banilor platiti. "Este o problema de responsabilitate si asteptam reactia ferma a autoritatilor din Romania", a aratat Morariu.

Sursa foto: Mediafax Foto