Consiliul Judetean Cluj a semnat, luni, contractul de garantare a unui credit de 50 de milioane de lei pentru Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, luat de la CEC Bank, prin care se vor achita lucrarile executate la pista de 2.100 de metri.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj cu atributii de presedinte, Vakar Istvan, a declarat, luni, corespondentului ca procedura a durat "putin mai mult" deoarece a fost nevoie de un aviz de la Ministerul Finantelor care arata ca nu se depaseste gradul de indatorare a Consiliului Judetean. "Am semnat, luni, contractul de garantare a unui credit de 50 de milioane de lei care se refera la decontarea cheltuielilor Aeroportului International, efectuate cu lucrarile la pista de 2.100 de metri. Creditul a fost obtinut de la CEC Bank in luna mai in urma unei licitatii publice. Procedura de accesare a creditului a durat putin mai mult deoarece am avut nevoie de un aviz de la Ministerul Finantelor care arata ca nu se depaseste gradul de indatorare a Consiliului Judetean Cluj. Creditul este pe 20 de ani si va fi sustinut din fondurile aeroportului, care este beneficiarul", a spus Vakar Istvan.

Potrivit acestuia, banii obtinuti prin acest credit vor fi folositi exclusiv pentru achitarea lucrarilor deja executate la pista de 2.100 de metri a aeroportului, "platile urmand a fi supravegheate de o comisie mixta formata din reprezentanti ai aeroportului impreuna cu cei ai Consiliului Judetean".

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, in ianuarie 2014, o hotarare privind accesarea de catre Aeroportul International "Avram Iancu" a unui credit intern in valoare de 50 de milioane de lei, garantat de CJ, pentru achitarea lucrarilor executate la pista de 2.100 de metri, etapa I a pistei de 3.500 de metri. Licitatia privind acordarea creditului a fost castigata in luna mai de CEC Bank.

Directorul Aeroportul International "Avram Iancu" Cluj, David Ciceo, declara in 30 ianuarie, in sedinta CJ Cluj, ca acest credit va fi luat pe un termen de 20 de ani, cu o perioada de gratie de doi ani, acesta urmand sa fie garantat de Consiliul Judetean. Potrivit acestuia, investitia in pista de 2.100 de metri a inceput in anul 2011 si s-a finalizat in 2013, cu scadente de plata in 31 decembrie 2014 si 31 martie 2015.

"Valoarea lucrarilor contractate pana in prezent sunt in suma de 183,5 milioane de lei, fara TVA, din care s-au achitat 101,1 milioane de lei. Pentru anul 2014 din bugetul judetului este prevazuta suma de 30 de milioane de lei, iar suma de 50 de milioane de lei se acopera din creditul pe care aeroportul il va contracta", afirma David Ciceo la acea vreme.

Ciceo mai spunea ca Aeroportul International "Avram Iancu" mai are contractate credite pentru finantarea unor obiective de investitii, cum sunt Terminal Sosiri Pasageri si Sistem de control de securitate integrat multi-level pe cinci niveluri si echipamente de control de securitate aeronautica, astfel incat, fara garantarea creditului din partea CJ Cluj, institutia nu va putea accesa niciun alt credit.

Creditul insa nu a mai fost accesat deoarece, la sfarsitul lunii mai, presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat pentru luare de mita. Odata cu Uioreanu a fost arestat si omul de afaceri Ioan Bene, care controleaza SC Constructii Napoca SA, firma care a castigat licitatia de construire a pistei de 2.100 de metri a Aeroportului International "Avram Iancu". Lucrarile la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au inceput in septembrie 2011, in prima etapa pista avand 2.100 de metri, iar costurile proiectului au fost estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrarile la prima etapa, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost intarziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi solutii din partea constructorilor. De asemenea, finantarea unor lucrari de regularizare si deviere a paraului Muratori din zona a fost intarziata, sumele fiind deblocate abia in luna martie 2013 de la Administratia Nationala Apele Romane.
Lucrarile au fost realizate de o asociere intre firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL si SC Geo Arc SRL.

Pista a fost inaugurata in 26 octombrie 2013, la ceremonie participand presedintele PNL de la acea vreme, Crin Antonescu, ministrul Transporturilor de atunci, Ramona Manescu, vicepremierul Liviu Dragnea, si fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri