Hotelurile si pensiunile au cazat, in primele opt luni, aproape 14,05 milioane de turisti, in crestere cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din care 82,1% au fost romani, iar restul straini, cu cea mai mare pondere a acestora provenind din Uniunea Europeana.

Din totalul turistilor straini care au innoptat in unitatile de cazare din Romania, 76,1% au provenit din Europa, iar din totalul acestora, 84% au fost din tarile Uniunii Europene. Durata medie a sederii in primele opt luni a fost de 2,6 zile la turistii romani, iar la turistii straini a fost de doua zile, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de 26,6% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,2 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (33,4%), la casute turistice (21,9%) si la vile turistice (21,5%). In luna august, au fost cazati 3,48 milioane de turisti, in crestere cu 5,5% fata de cele din august 2013, din care turistii romani au reprezentat 87,3%, iar cei straini 12,7%. Romanii s-au cazat, in medie, pentru 3,1 zile, iar strainii pentru doua zile. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in august a fost de 40,1% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,9 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in august s-au inregistrat la hoteluri (49,9%), vile turistice (39,4%), hosteluri (30,3%) si la popasuri turistice (26,6%).

Cei mai multi turisti romani s-au cazat in statiunile de pe litoral (29,3%), nivel similar cu cel din august anul trecut, urmand Bucurestiul si orasele resedinta de judet (27,7%). Cazarile in statiunile montane au scazut usor ca pondere, de la 16,5% la 15,9%, precum si in statiunile balneare, de la 11% la 10,5%. In schimb, turistii strainii s-au cazat cu preponderenta in Capitala si orase resedinte de judet, cu o pondere de 67,7%, in crestere de la 65,9% in august 2013. Cazarile pe litoral au inregistrat o scadere in randul turistilor, de la 4,1% la 3,4%, la fel ca si in zonele balneare (de la 3,3% la 2,7%) si in Delta (de la 2,2% la 1,1%). Turistii au mers mai mult in statiunile montane, ponderea cazarilor fiind usor mai mare (de la 10,5% la 10,8%), precum si in alte localitati si trasee turistice (de la 14% la 14,3%).

Sursa foto: Flickr/Helen Simonsson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri