Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian, si-a depus ieri demisia la Cancelaria primului ministru, in aceeasi zi cu publicarea proiectul de strategie pe perioada 2007-2013 al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), care da un verdict stiut de mult: Romania este depasita la turism de majoritatea tarilor din estul Europei
Ovidiu Marian si-a prezentat ieri demisia, acceptata de premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa ce in urma cu o saptamana, intr-un interviu acordat publicatiei Capital, caracterizase hotelieri de pe litoral si pe angajatii acestora ca fiind niste "smecheri si tunari", dintre care multi lucreaza la negru. Nu mai pot sa fac turismul ma-sii. Ma ... in el de turism! Sa si-l ia cine vrea sa-l conduca!, a spus acesta, starnind furia hotelierilor care au cerut imediat demisia sa, declarand ca il vor actiona in instanta pe seful ANT pentru instigare la omor.

Ovidiu Marian: "Motivul demisiei mele este de natura personala"

"Motivul acestei demisii este de natura personala, dar la decizia mea a contribuit si interviul acordat revistei Capital, mai exact, limbajul utilizat in acel interviu, pe care il regret, dar sustin in continuare mesajul din acel interviu," a declarat Ovidiu Marian, a carui demisie a mai coincis cu un eveniment trist pentru domeniul la conducerea caruia s-a aflat: World of TUI a anuntat ieri ca renunta la litoralul romanesc, deoarece gradul de satisfactie al turistilor straini pe litoralul romanesc este sub nivelul mediu acceptabil

Hotelierii, reprezentantii agentiilor de turism si ai tour-operatorilor de pe litoral si-au exprimat "satisfactia" pentru demisia sefului ANT, Ovidiu Marian. Acestia, reuniti marti, la hotel Ibis din Constanta, pentru a demara discutiile privind crearea unei strategii turistice pentru anul 2007, au aflat despre demisia lui Marian chiar in timpul lucrarilor. Andrei Trandafir, vicepresedinte al Asociatiei Patronale Mamaia, a declarat, citat de NewsIn, ca "Ovidiu Marian a facut singurul lucru intelept din cariera sa". Liderul hotelierilor din statiunea Mamaia a reamintit ca presedintele demisionar al ANT a denigrat turismul de pe litoral si a creat o imagine negativa Romaniei, ca destinatie turistica.

La reuniunea hotelierilor, Corina Martin, presedintele regiunii de Sud-Est a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a anuntat ca factorii implicati in activitatile turistice de pe litoral incearca sa stabileasca o strategie viabila, care sa revigoreze turismul de pe litoral, deoarece perspectivele sunt sumbre. Ea a precizat ca, in scurt timp, numarul turistilor de pe litoral se va diminua, iar prognozele pentru sezonul 2007 sunt ingrijoratoare. Mai mult, tour-operatorii straini au anuntat deja ca vor fi foarte rezervati in a recomanda clientilor litoralul romanesc, pentru sezonul viitor, fapt care va aduce mari prejudicii investitorilor. La final, a fost infiintat un organism de lucru, denumit "Comisia pentru un litoral mai bun", care reuneste reprezentantii agentiilor de turism, hotelierilor si ai tour-operatorilor.

Pe data de 21 iulie 2006, hotelierii din statiunea Mamaia au anuntat ca-l vor da in judecata pe presedintele (ANT), Ovidiu Iuliu Marian, pentru defaimarea turismului, subminarea economiei si instigare la omor. Cei 40 de hotelieri din statiunea au cerut si demiterea imediata a sefului ANT.

ANAT: demisia lui Ovidiu Marian ar putea relansa turismul romanesc

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) apreciaza unele rezultate din mandatul lui Ovidiu Marian, dar, totodata, considera ca demisia acestuia reprezinta o sansa pentru relansarea turismului romanesc. Demisia lui Ovidiu Marian din functia de presedinte al ANT era previzibila, datorita numeroaselor gafe care i-au marcat mandatul si a lipsei de comunicare cu mass-media si cu mediul de afaceri", a declarat pentru NewsIn, presedintele filialei Bucuresti a ANAT, Alin Burcea.

"Proasta gestionare a crizei plajelor de pe litoral, precum si mitingul de protest al hotelierilor au contribuit, de asemenea, la demisia lui Ovidiu Marian", a adaugat reprezentantul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

"Se pare ca Ovidiu Marian nu a constientizat faptul ca functia sa era una politica", a mai spus Burcea, apropiat de PSD. "Pe de alta parte, ANAT intentioneaza sa ceara PNL, care, potrivit algoritmului politic, are alocat acest post, si primului ministru, sa se consulte cu mediul de afaceri din turism inainte de a face propuneri pentru functia de presedinte al ANT", a subliniat el. "Industria romaneasca a turismului nu isi mai poate permite inca un rateu la varf", sustine Alin Burcea.

"Demisia lui Ovidiu Marian constituie o oportunitate pentru repunerea, de catre Guvernul Calin Popescu Tariceanu, a industriei turistice a Romaniei ca prioritate nationala, aceasta reprezentand una dintre putinele industrii viabile in context european", se spune intr-un comunicat al ANAT dat publicitatii. "Aceasta demisie creaza premizele pentru selectionarea si nominalizarea pentru functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism a unei persoane calificate, care sa coaguleze toate componentele turismului romanesc pentru indeplinirea strategiei de dezvoltare in domeniu", se concluzioneaza in finalul comunicatului ANAT.

PNL va numi la ANT pe fostul angajat al lui Mohamed Murad de la Spring Time

In urma demisiei lui Ovidiu Marian, PNL se pregateste sa-l numeasca ca inlocuitor pe Nicolae Romulus Buzdun, in prezent subsecretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, fost angajat al patronului de la Spring Time si Perla Majestic, Mohamed Murat.

Functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, ocupata pana marti de Ovidiu Marian, apartine, potrivit algoritmului politic, PNL. Conform unor lideri liberali, noul presedinte al ANT va fi Nicolae Romulus Buzdun, in prezent subsecretar de stat la ministerul Economiei si Comertului, subordonat direct ministrului delegat al ministerului Comertulului, Iuliu Winkler.

Potrivit informatiilor oficiale afisate pe site-ul ministerului, Nicolae Romulus Buzdun, membru al PNL din anul 2003, a lucrat, intre 1981-1987 la ministerul Comertului Exterior si la ICE Romanoexport, ca negociator in relatia cu Orientul Mijlociu si Apropiat. Dupa anul 1990 s-a angajat la Mohamed Murad, patronul S.C. Perla Majestic Grup si al Spring Time. Buzdun face cariera si ajunge director general la Perla Majestic Grup S.A. Intre anii 2000-2002 ocupa functia de vicepresedinte la S.C. Perla Majestic S.A. Detine, printre altele, si brevet de manager in turism.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres a declarat pentru NewsIn ca postul de subsecretar de stat a Comert, detinut in prezent de Buzdun, nu se justifica, functia putand intra, ca atare, in procesul restructurarii guvernamentale.

Ovidiu Marian, proaspat demisionar din functia de presedinte al ANT, s-a nascut pe data de 8 iunie 1969, la Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. Este licentiat al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti si al mai multor cursuri postuniversitare de specializare (managementul activitatii turistice, marketingul sectorului turistic, management hotelier).

Ovidiu Marian a ocupat, de-a lungul timpului, mai multe functii in Ministerul Turismului, in ASE si la Fondului Proprietatii de Stat. Intre martie 2002 si septembrie 2005, Ovidiu Marian a ocupat functia de director de proiect in cadrul proiectului de renovare si modernizare a complexului hotelier Grand Plaza Hotel - Howard Johnson.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri