Declinul general la nivelul sectorului turismului este de 5,7%, potrivit asociatiei, care explica existenta unei diferente intre datele proprii si cele oficiale prin faptul ca Institutul National de Statistica ia in considerare si calatoriile de afaceri si vizitele la prieteni, potrivit Mediafax.

Potrivit ABTTA, numarul turistilor proveniti din UE reprezinta numai jumatate din cei care au vizitat tara, comparativ cu o pondere de 70% in urma cu cinci ani.
Presedintele asociatiei, Baiko Baikov, a explicat ca reducerea numarului de turisti proveniti din Germania, Marea Britanie si statele nordice a fost o tendinta constanta in ultimii cativa ani. "Acestea sunt piete care asigura in mod traditional sustenabilitatea sectorului de turism din Bulgaria", a spus Baikov.
De la inceputul anului 2014, numarul turistilor din Germania a scazut cu 10,4%, al romanilor cu 17,8%, al britanicilor cu 24,4%, al danezilor cu 36,8%, al suedezilor cu 36,9%, iar al olandezilor cu 20,9%. Tensiunile dintre Rusia si Ucraina au afectat numarul de vizitatori din Ucraina, care a scazut cu 10%, dar cel al rusilor s-a mentinut la nivelul anului 2013. In acelasi timp, numarul turistilor din Israel a crescut cu 29%, iar cel al vizitatorilor turci a urcat cu aproape 30%.

Sursa foto: Shutterstock.com/Familie de turisti