Mai multe patronate din industria turismului au cerut joi, intr-un comunicat comun, reinfiintarea Ministerului Turismului sau trecerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) in subordinea directa a primului ministru.

"Este esential ca institutia guvernamentala de resort si persoana care asigura conducerea acesteia sa aiba un nivel de reprezentare corespunzator caracteristicilor turismului, ca ramura deosebit de complexa sectorial. in raport cu etapa in care ne aflam, cu starea turismului, potrivit informatiilor furnizate de ANT, dar si cu presiunile iminentei integrari europene, consideram necesara si oportuna revenirea la organizarea acestei institutii ca Minister al Turismului sau trecerea ANT in subordinea directa a primului ministru", se afirma in comunicat.

"Luand nota de frecventa cu care se repeta perioadele de criza, accentuate de lipsa de continuitate si coerenta la nivelul institutiei guvernamentale desemnate sa coordoneze industria ospitalitatii romanesti, solicitam cu fermitate ca identificarea si selectarea persoanei care va conduce aceasta institutie sa fie facuta numai cu consultarea si acordul asociatiilor nationale profesional-patronale din turism, pe criterii de expertiza dovedita in turism si de verticalitate morala", se mai spune in comunicat.

Comunicat este semnat de Romanian Convention Bureau (RCB), Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Asociatia Nationala de Turism Rural si Ecologic (ANTREC) si Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR).

Presedintele ANT, Ovidiu Iuliu Marian, si-a depus, marti, demisia, la Cancelaria primului ministru. Demisia sa a fost acceptata in aceeasi zi de Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu.

Romania este "clar depasita" de Ungaria, Cehia, Bulgaria, Croatia, Polonia si Slovacia in privinta indicelui de competitivitate al industriei turistice, se arata in proiectul de strategie pe perioada 2007-2013 al ANT.

"in raport cu potentialul existent in tara noastra, si comparativ cu celelalte tari central si est europene, Romania se prezinta modest in ceea ce privesc performantele economice ale industriei turismului", se mai spune in documentul elaborat de autoritate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Ce crede Paul Brummell despre iesirea Marii Britanii din UE