Cimitirul Vesel din localitatea Sapanta, judetul Maramures, faimos pentru crucile viu colorate pe care sunt scrise epitafuri insolite, este prezentat intr-un documentar care a fost difuzat duminica de televiziunea francofona TV5 Monde.

Sub titlul "Roumanie, les récits d'un cimetière" ("Romania, povestile unui cimitir", n.r.), documentarul prezinta viata unor locuitori ai comunei Sapanta, care par sa aiba o relatie speciala cu moartea.

Filmul incepe prin prezentarea Maramuresului, o regiune din nordul Romaniei, la granita cu Ucraina. "Aceasta regiune este tara bisericilor si a operelor de arta sculptate in lemn", se spune in introducerea acestui documentar. Aceasta productie continua cu prezentarea unor localnici, intre care o femeie de 85 de ani, care asteapta cu seninatate momentul marii treceri, precizand ca nu stie cat mai are de trait, insa este deja "pregatita".

"La Sapanta, un sat ortodox din Romania, locuitorii au o relatie putin speciala cu moartea. Familiile economisesc bani de-a lungul anilor pentru a putea sa comande o cruce de lemn artistului Dumitru Pop. Scultura trebuie sa fie bogat ornata si sa ilustreze viata celui disparut", se spune in acest documentar, care poate fi vizionat si pe site-ul tv5mondeplus.com, scrie Mediafax.

Realizat de Vincent Froehly, acest documentar ii invita totodata pe cei care il vizioneaza sa viziteze acest "cimitir vesel" si sa admire aceasta "opera de arta".

Acest film este o coproductie Germania - Franta, din 2013. Cele cateva sute de cruci cu epitafuri din Cimitirul Vesel de la Sapanta sunt sculptate in lemn de stejar, dupa metoda artistului popular Stan Ioan Patras, cel care, timp de 50 de ani, incepand cu 1931, s-a dedicat sculptarii crucilor din cimitir. Dupa decesul acestuia, in 1977, opera sa a fost continuata de ucenicul sau, artistul Dumitru Pop Tincu.

Cimitirul Vesel din Sapanta a devenit renumit prin textele scrise in memoria celor decedati, imaginile sculptate si culorile stralucitoare de pe crucile din acesta. Epitafurile de pe crucile din acest cimitir variaza intre lejer si amuzant, intre sensuri profunde si universale, in care decedatii ii vorbesc direct privitorului.

Michal Szymanski / Shutterstock.com

Sursa foto: Cimitirul Vesel/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri