Confederatia Nationala Sindicala (CNS) "Cartel Alfa" reclama presiuni asupra angajatilor Wizz Air care sunt membri de sindicat, precum si concedieri abuzive, amenintand cu procese, in timp ce compania sustine ca respecta drepturile tuturor angajatilor.

CNS Cartel Alfa a cerut, miercuri, companiei Wizz Air sa respecte dreptul legal la asociere si sa inceteze presiunile asupra sindicatului, precizand ca membrii de sindicat au fost supusi de conducerea companiei unor presiuni puternice pentru a desfiinta sindicatul, scrie Mediafax.

Potrivit sursei citate, Aerolimit Professional este un sindicat care reprezinta personalul navigant al companiei Wizz Air Ungaria, constituit legal si afiliat la Federatia Nationala a Sindicatelor din Aeroporturi, membra a CNS "Cartel Alfa".

"Inca de la momentul notificarii oficiale a angajatorului, Wizz Air Hungary Kft Budapest, sindicatul a fost tinta unui atac fara precedent din partea conducerii, cu scopul desfiintarii acestuia. Presiunea extraordinara a managementulului companiei pentru dizolvarea sindicatului a creat o situatie in care legea din Romania, drepturile constitutionale si conventiile internationale la care Romania este parte, sunt ignorate si incalcate flagrant. La o luna dupa momentul anuntarii existentei sindicatului, pe data de 6 octombrie 2014, liderul de sindicat, Constantin Mircea, a fost concediat abuziv. Vicepresedintelui si secretarului sindicatului le-a fost anulat programul de zbor sub pretextul exprimat verbal ca tensiunea generata de implicarea in activitatea sindicala i-a transformat intr-un "pericol pentru siguranta in timpul zborurilor", se arata intr-un comunicat .

Sindicalistii sustin ca cei din conducerea companiei, inclusiv directorul general executiv (CEO) J. Varadi, a facut o vizita la Otopeni, in timpul careia a reiterat faptul ca nu va accepta niciun sindicat in interiorul companiei si ca initiatorii au la dispozitie o saptamana pentru a-l dizolva, in caz contrar amenintand cu luarea de masuri.

"Masurile nu s-au lasat asteptate, cuminand cu concedierea la data de 4 noiembrie a 19 angajati, membri de sindicat (majoritatea membri fondatori), pe motivul reorganizarii nevoilor operationale ale bazei in timpul programului de iarna. Presiunea generata asupra angajatilor de aceasta pozitie a conducerii si de actiunile sale de hartuire a salariatilor este imensa, foarte multi salariati temandu-se pentru slujbele lor", se arata in comunicat.

In acest context, CNS "Cartel Alfa" cere companiei aeriene sa actioneze in cadrul legal, respectand dreptul la asociere, sa recunoasca sindicatul si sa demareze un dialog cu reprezentantii acestuia. In acelasi timp, confederatia precizeaza ca a cerut sprijinul si solidaritatea organizatiilor sindicale internationale pentru a determina compania sa recunoasca dreptul propriilor angajati de a se asocia in sindicat.
"Dispretul companiei fata de lege, drepturile angajatilor si dialog da dreptul sindicatului sa actioneze in instanta pentru stoparea abuzurilor impotriva sindicatului si a reprezentantilor sai", se mai arata in comunicat.

Compania Wizz Air a precizat ca respecta toate drepturile angajatilor. "Wizz Air respecta toate drepturile angajatilor, inclusiv dreptul de a se alatura, in cazul in care doresc, in mod anonim unui sindicat. Cu toate acestea, Wizz Air crede in comunicarea directa si deschisa intre angajati si management, si in feedback-ul valoros pe care aceasta il ofera. De peste 10 ani, aceasta cultura de colaborare a contribuit la cresterea rapida si profitabila a Wizz Air, in timp ce compania a devenit un angajator stabil, atractiv si profitabil in Romania si nu numai, asigurand tuturor siguranta si satisfactia locului de munca", se arata in raspuns.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri