Daca Grecia pur si simplu vi se pare ca suna desuet, atunci va puteti rafina destinatia de vacanta cu mai multa atentie, fara a schimba traseul, alegand Creta, cea mai mare si cea mai sudica dintre insulele grecesti.
Creta are renumele sau, dincolo de cel al Greciei, si este perceputa in mintea oricarui turist ca o destinatie aparte. De altfel, ofertele agentiilor de turism demonstreaza acest lucru cand aliniaza insula alaturi de numele unor tari.

Istoria Cretei demonstreaza ca originile populatiei sale nu sunt tocmai comune cu ale Greciei. Numeroasele vestigii descoperite aici, pe care se aflau inscriptionate cuvinte scrise intr-o limba necunoscuta inca, si care nu are legatura cu limba greaca, sunt similare celor iesite la iveala pe alte cateva insule din Marea Egee.

Minoanii (de la numele regelui Minos), asa cum au fost numiti cretanii care au ocupat insula in secolul 15 i.Hr., si-au dezvoltat cultura si civilizatia in jurul palatului Knossos, ale carui ramasite au fost descoperite de arheologi si care a fost reconstruit partial. Interesant este faptul ca ruinele palatului au fost descoperite in 1878, de un negustor de antichitati, care se numea Minos Kalokairinos. Ulterior, la inceputul secolului 20, Sir Arthur Evans a continuat munca acestuia si a scos la lumina cea mai mare parte a palatului si o mare suprafata din orasul ce-l inconjura.

Referintele mitologice ale acestui loc se leaga si de celebrul Minotaur, de Dedalus si Icar. Un alt punct important al istoriei cretane este Phaistos, de asemenea centru de interes al civilizatiei minoane, fiind locuit chiar inainte de aparitia acestui popor, de populatia din neolitic. Alaturi de alte numeroase situri arheologice, dar si de biserici sau fortarete ale civilizatiilor ce i-au urmat, acestea constituie o inepuizabila lista a locurilor ce merita vizitate in Creta.

1.000 de km de plaje

Pentru turistul neinteresat de istorie, insula este o uriasa plaja, cu 1.000 de km de coasta, de-a lungul careia peisajele sunt unice, indiferent de sezon, majoritatea statiunilor laudandu-se cu un nisip fin, ape cristaline si foarte multa vegetatie. Capitala Heraklion (fost port al cetatii Knossos) este si cel mai animat loc de pe insula, fiind al cincilea oras din Grecia ca marime si cap de pod pentru cei mai multi dintre turistii care ajung in Creta.

Orasul modern, dar plin de istorie, ofera vizitatorilor deopotriva plaje, un port plin de viata, spatii comerciale, terase si foarte multe locuri de vizitat, Piata Leilor fiind, poate, cel mai cunoscut dintre ele. Al doilea oras ca marime este Chania, probabil orasul care are cladirile cel mai bine conservate de pe insula. Practic, atmosfera medievala se regaseste la fiecare colt, influentele venetiene fiind cele mai pregnante.

Cum plajele nu lipsesc nici din aceasta zona, hotelurile din Chania sunt foarte cautate. Golful Suda, port al orasului, este considerat cel mai mare si mai sigur din estul Mediteranei, avand linii de feribot catre portul Pireu. Aeroportul, aflat la 14 km de oras, se afla in programul de zbor al celor mai multe companii internationale.

Cel de-al treilea oras, ca marime si importanta, este Rethymnon, o localitate cu un aer traditional, dar din care nu lipsesc atractiile lumii moderne. Obiectivele istorice, venetiene sau bizantine, se intrepatrund cu tavernele, barurile de noapte sau magazinele pline de turisti, in timp ce plajele din apropiere sunt pline de farmecul mediteraneean.

Sfaturi pentru turisti

Din punctul de vedere al distractiilor, fiecare statiune dispune de centre de sporturi nautice, agentii de turism care organizeaza excursii, dar optiunea inchirierii unei masini pe perioada sejurului pare cea mai potrivita, in cazul celor care sunt amatori de calatorii. Alternativa pentru pachetele all inclusive (nerecomandate celor care vor calatori mult) sunt tavernele, localuri traditionale in care pestele proaspat sau fructele de mare sunt oricand disponibile.

Excursiile, tematice sau nu, au ca obiectiv zone montane, puncte istorice sau insule invecinate, cum este cazul celor catre Santorini, atat de indragite de cei mai multi turisti. Ca obiective, nu ar trebui ratate palatul Knossos sau pestera Ideon, locul in care legendele spun ca s-a nascut Zeus, dar nici lacul Kournas ori Cheile Samaria.

Viata de noapte nu lipseste, cluburile si discotecile, desi nu in numar foarte mare, fiind deschise in fiecare oras. Preturile sunt comparabile celor din Grecia continentala si din restul Europei, cu sucuri ce costa aproximativ 1 euro la terase si 2 euro la pachet in supermarket, benzina 1 euro, o portie de mancare la restaurant - sub 10 euro, iar o umbrela pe plaja - in jur de 5 euro. Programele de scufundari sunt intre 35 si 50 de euro, chiar mai mult in cazul in care se opteaza pentru scufundari la adancime, pachetul incluzand echipament, transfer cu barca, instructor si echipament.

Inchirierile de masini, motociclete, scutere sau biciclete au acelasi regim ca in mai toate destinatiile de vacanta, cele mai cunoscute firme avand si cele mai mari preturi. Fireste, un numar mai mare de zile inseamna si un pret mai mic platit pe zi, cele mai mici tarife pentru 7 zile situandu-se intre 165 si 200 de euro, pentru o masina mica, de tip Fiat Panda, iar un SUV de mici dimensiuni costa aproximativ 300 de euro, o saptamana.

Oferte pentru toate gusturile

Agentiile de turism din Romania ofera pachete cu destinatia Creta incepand de la 200 de euro de persoana, pentru 7 nopti, cazare in hotel de 2 stele, cu mic dejun inclus, fara taxe de aeroport. Preturile medii, in hoteluri de 3 stele, cu demipensiune, 7 nopti, se ridica in aceasta perioada la aproximativ 500 de euro de persoana, in timp ce la 4 stele tariful depaseste 800 de euro de persoana. Pentru comparatie, agentiile din vestul Europei (cu zboruri mult mai lungi, evident) vand bilete pentru 3 stele, demipensiune, 7 nopti, la preturi incepand cu 360 de euro, media fiind de aproximativ 400 de euro, in luna august, cu toate taxele de aeroport incluse.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri