Numarul turistilor care vor alege croazierele maritime si cele pe Dunare pentru petrecerea vacantelor va scadea cu circa 25% in 2007, din cauza birocratiei excesive si taxelor portuare mari, potrivit reprezentantilor companiilor autohtone care organizeaza pachete turistice in regim de croaziera.
Companiile estimeaza ca circa 125.000 de turisti straini isi vor petrece vacantele pe croazierele organizate pe Dunare, alti 9.500 preferand croazierele maritime, conform estimarilor companiilor.

"Din cauza birocratiei si a taxelor foarte mari impuse la noul terminal din Portul Constanta, suntem pusi intr-o situatie dificila in raport cu bulgarii. Piata croazierelor va fi cu siguranta afectata daca acest mod de a aborda turismul continua", a declarat miercuri, pentru Rompres, directorul general Karpaten Turism, Gheorghe Marginean.

Marginean este directorul celui mai important operator autohton de turism pe segmentul de croaziere maritime (circa 40% cota de piata) si fluviale (90% cota de piata). "Anul viitor vom inregistra o scadere de circa 30% pe croazierele maritime si de circa 20% pe cele organizate pe Dunare", a spus Marginean.

Directorul Karpaten Turism a explicat ca taxele percepute in urma inaugurarii noului terminal de pasageri din Portul Constanta sunt cu 40% mai mari, noul terminal prezentand si inconvenientul deplasarii pasagerilor pe distante mari pentru a li se verifica pasaportul.

"Si pe Dunare, cu proiectul acesta al garilor fluviale se pare ca va trebui sa dam pasagerii jos pentru a li se verifica actele. Ori, acest lucru este neplacut pentru turisti, care vor prefera sa nu mai mearga la Cernavoda si Constanta, ci la Varna", a explica Marginean. La ora actuala, pe segmentul de croaziere activeaza mai multi operatori care, fie organizeaza aceste croaziere, fie se ocupa de preluarea turistilor si asigurarea de excursii in Romania, la Bucuresti sau in Delta Dunarii.

Pe Dunare, Karpaten Turism organizeaza 835 de croaziere fata de 588 in 2005, urmat de Prestige Tours - 32 de croaziere pe Dunare, Atlantic Tour - 8 croaziere. "Anul acesta am crescut cu circa 35% pe ambele segmente. O sa avem pana la 23 noiembrie, cand va avea loc ultima croaziera, circa 118.000 de turisti straini pe Dunare si circa 4.500 pe croazierele maritime", a spus Marginean.

"Croazierele pe Dunare au fost in acest an in crestere. Noi vom organiza circa 60 de excursii in total, in marea majoritate turistii fiind americani", a spus reprezentanul Prestige Tours, Valentin Boboc. Croazierele pe Dunare sunt preferate in special de turistii din Germania, dar si din Franta, Norvegia, Italia.

"Pe segmentul maritim, marea majoritate a turistilor care ne viziteaza sunt americani", a spus directorul Navlomar, Virgil Dragan, compania care asigura navele necesare pentru croazierele maritime ale companiei americane Grand Circle Travel.

Navlomar opereaza in acest an cu cele cinci vase ale sale, fiecare cu o capacitate de pana la 164 de pasageri pentru turistii americani, care viziteaza Bucurestiul, Delta sau Valea Prahovei si apoi pleaca pe Dunare pana la Budapesta sau vin pe Dunare pana la Constanta, dupa care iau de la Bucuresti avionul spre Statele Unite sau alte destinatii.

"Noi organizam sejururi pentru cei care vin pe croazierele maritime. in acest an cred ca vom avea circa 3.000 de turisti", a precizat directorul Danubius Travel, Ciprian Popescu. Pe partea de croaziere maritime sunt in competitie Karpaten Turism, cu 11 croaziere in acest an, Danubius Travel si Grand Circle Travel.

Sezonul pentru croaziere dureaza din aprilie pana in noiembrie, la bord pasagerii beneficiind de masa, cazare, dar si de alte programe pentru o mai buna petrecere a timpului liber. Croazierele pe Dunare pleaca din Passau via Viena - Bratislava - Budapesta - Belgrad si ajung la Giurgiu, unde sunt transportati la Bucuresti pentru cazare si au posibilitatea de a vizita Capitala, apoi excursia poate continua spre portul Constanta. in Constanta, pot vizita fie orasul, fie statiunea Mamaia. Mai exista o varianta de croaziera, cu sosire in portul Tulcea si o excursie in Delta Dunarii. Costul unei astfel de croaziere este de circa 70 - 150 de euro pe zi de persoana, cu sejururi intre 5 - 18 zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri