Hotelierii sustin ca vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% in medie si se asteapta la o crestere a numarului de turisti, dupa ce Guvernul a anuntat ca a convenit cu FMI si Comisia Europeana scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare.

"Hotelierii vor scadea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscala va scadea si ea, cu siguranta", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, informeaza Mediafax.

El crede ca decizia va ajuta Romania sa concureze in turism cu alte tari din zona, unde TVA este sub 24%. Vicepresedintele ANAT Alin Burcea afirma, la randul sau, ca de anul viitor hotelurile au create premisele sa scada tarifele la pachete cu 10%.

Mai mult de jumatate din turisti mancau la hotel doar micul dejun, care era inclus in pachet.

"In plus, multi turisti se vor intoarce sa manance in restaurantele hotelurilor. Pana acum, mai mult de jumatate din turisti mancau la hotel doar micul dejun, care era inclus in pachet. De anul viitor, cred ca numarul acestora va creste considerabil", a mai spus el.

Hotelierii cred ca masura va influenta infiintarea de structuri all inclusive. "Efectul acestei masuri se va vedea anul viitor in piata. Preturile la cazare in complexele all inclusive vor scadea cu 10% anul viitor. De asemenea, se vor consolida serviciile si vor fi mai multe facilitati in acelasi pret. In plus, hotelurile romanesti all inclusive vor deveni mai competitive la export si vom avea mai multi turisti straini", a declarat Marius Usturoiu, care administreaza complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral si hotelul Rozmarin din Predeal.

In Romania sunt in prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumatate sunt pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat in ultimii trei ani.

Ne indreptam spre o explozie a structurilor all inclusive.

"Efectele reducerii TVA vor fi ca ne indreptam spre o explozie a structurilor all inclusive. Daca pana acum, hotelierul avea un bar care functiona separat, ca sa beneficieze de TVA de 9% va trebui sa-l introduca in pachetul turistic, altfel va avea 24% TVA. La fel se intampla si cu mesele. Daca masa de pranz nu este in pachetul turistic, pentru ea se va plati 24% TVA. Aceasta masura va simula deschiderea de structuri all inclusive, cu pachete cat mai complexe", a spus Usturoiu.

Presedintele ANAT, Lucia Morariu, apreciaza ca masura este una "istorica" pentru turismul romanesc, cu atat mai mult cu cat cota redusa de TVA este deja aplicata in foarte multe tari membre ale Uniunii Europene, concurente cu Romania pe piata turistica internationala la acest tip de pachete.

Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, spune ca este sceptic pana cand nu citeste normele de aplicare pentru reducerea TVA. "Masura este extraordinara, dar pana sa ma imbat de bucurie mai dureaza. Sa vedem cum se aplica. Daca facem un pachet cu toate mesele si ei vor aplica taxa locala de 1% pe toata factura, considerand-o innoptare, va fi o mare problema", a mai spus el.

Toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de anul viitor de TVA redus de la 24% la 9%, masura incluzand nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel.

In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croisant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.

Anul trecut s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de straini. Cei mai multi dintre acestia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri