Pentru marii comercianti, Capitala ramine riul de lapte si miere. In utlima vreme insa, investitorii, oricit de umflate le-ar fi conturile, au inceput sa refuze sa dea sumele fabuloase cerute pentru o palma de pamint in buricul Bucurestiului. Si cum nu puteau renunta la ideea de a obtine profit, retailerii s-au vazut nevoiti sa-si indrepte atentia spre piete uitate pina acum.

Cel mai bun exemplu in acest sens este Aradul, unde au inceput sa apara primele centre comerciale. Dupa ce in 2004 s-a deschis complexul Jaguar, in zona garii, luna trecuta a fost inaugurat un altul, Gemi Center (amplasat in cartierul Micalaca). Noul centru dispune de o suprafata inchiriabila de peste 3.000 mp si aproximativ 120 de locuri de parcare. Cel mai probabil in septembrie, se preconizeaza deschiderea centrului comercial Selgros. Acesta va fi construit tot in cartierul Micalaca, la iesirea dinspre Deva, spune directorul de divizie al Casadomi Arad, Gabriela Bej. Ea a adaugat ca aparitia acestor noi centre comerciale poate favoriza daca nu o scadere, cel putin o stopare a cresterii chiriilor la spatiile comerciale. In privinta acestora, cea mai cautata zona ramine Bd. Revolutiei, unde chiriile pentru spatii comerciale sint de 30-35 euro/mp. Pe strazile adiacente bulevardului, chiriile sint cuprinse intre 15-20 euro/mp, in vreme ce magazinele de pe arterele principale ale orasului se inchiriaza cu 8-15 euro/mp.

O singura cladire cu birouri clasa A

Nici piata spatiilor de birouri nu sta mai bine. Majoritatea acestora sint amenajate in cladiri vechi din centrul orasului sau in apartamente de bloc. Prima cladire de birouri clasa A din Arad, Centrul de Afaceri Bendea (un imobil cu noua niveluri), s-a dat in folosinta anul trecut, iar chiriasii nu au intirziat sa apara. Centrul gazduieste deja angajatii centralei unei banci si ai unei companii de telecomunicatii. Cererea pentru astfel de spatii este tot mai mare, iar Aradul mai are nevoie de proiecte similare, a apreciat Gabriela Bej. Potrivit acesteia, birourile amenajate in cladiri istorice, vile ori apartamente se inchiriaza cu 5-10 euro/mp, iar chiria spatiilor din cladirile de birouri clasa A pornesc de la 10 euro/mp si ajung la 15 euro/mp.

Zona industriala, magnet pentru straini

Potrivit expertilor, punctul forte al pietei imobiliare aradene este segmentul industrial. Cea mai dezvoltata este Zona Industriala Arad Vest, care a atras deja peste 25 de investitori romani si straini, a afirmat Gabriela Bej. Astfel, nume cunoscute precum Leoni Wiring System, Euroimobiliare, NDB Logistica, Takata Petri, Safilar, Anton Industries, General Beton, Lackner and Schwartz, Yazaki Component Technology si Woodcote au mizat fara teama pe zona industriala. Aici lucrarile de infrastructura au fost finalizate si urmeaza ca anul acesta sa fie data in folosinta si linia de tramvai care leaga aceasta zona de centrul orasului, explica Bej.

Terenurile se vind cu 8 pina la 35 euro/mp

Interesul vizibil al investitorilor fata de Zona Industriala a urcat preturile terenurilor pina la 25-35 euro/mp, astfel incit zona soselei de centura a devenit o alternativa destul de convenabila. Aici, terenurile se vind cu 8-15 euro/mp, in functie de utilitati si deschidere, drept pentru care zona a inceput sa fie vazuta cu alti ochi de potentialii investitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri