Numarul pasagerilor operatorului irlandez Ryanair, lider pe piata low-cost, a crescut anul trecut cu 6%, la 86,4 milioane, in timp ce operatorul britanic EasyJet a raportat o crestere de 6,5% a numarului de clienti, la 65,3 milioane de persoane, noteaza Mediafax. In cazul ambelor companii cresterea numarului de pasageri a fost mai mare decat cresterea capacitatii, astfel ca gradul de ocupare a aeronavelor s-a imbunatatit.

Pentru cresterea cotei de piata, principarii operatori low-cost au marit frecventa curselor pe principalele rute si au oferit clientilor business facilitati precum locuri rezervate si tarife flexibile. Aceste politici au obligat marii operatori, cum sunt Air France KLM Group si Deutsche Lufthansa, sa restructureze operatiunile in cazul curselor pe distante scurte.

Gradul de ocupare a aeronavelor operate de EasyJet a avansat anul trecut cu 1,5 puncte procentuale, la 90,8%, iar in cazul Ryanair a avut loc o crestere de 3 puncte procentuale, la 86%. Wizz Air, cel mai important operator low-cost din Europa de Est, nu a raportat inca date referitoare la operatiunile din 2014. In 2013, compania cu sediul la Budapesta a transportat 13,5 milioane de pasageri, in crestere cu 12% fata de anul precedent. Intr-o perioada de 12 luni incheiata la sfarsitul lunii octombrie 2014, Wizz Air a transportat 15,5 milioane de pasageri.