In ciuda faptului ca este destul de aproape, foarte putini dintre noi isi propun sa-si petreaca vacanta pe coasta Adriaticii, in Muntenegru. Totusi preturile mici si peisajele spectaculoase sunt argumente pentru a alege o astfel de destinatie pentru concediu. Cei care ajung in Muntenegru vor fi uimiti sa constate ca pot intalni atatea peisaje frumoase, mare, munte, canioane, fiorduri pe un teritoriu mai mic decat doua judete din Romania, luate la un loc.
Din pacate, Muntenegru este asociat mai degraba cu recentele razboaie din Balcani, cu atat mai mult cu cat se invecineaza la est cu provincia Kosovo si la vest cu Bosnia. Totusi trebuie spus ca razboiul s-a terminat de sase ani, zona este stabila, iar afluxul de turisti creste continuu.

Cei 73 de kilometri de plaja de la Marea Adriatica sunt marginiti de un lant muntos, motiv pentru care pe coasta sunt foarte rare momentele in care ploua. Pe multe dintre plaje muntele acoperit de paduri de conifere cade in mare. Inca de la mal, in apa foarte limpede se pot vedea numeroase specii de pesti. In cele cateva orasele de pe coasta se pot vizita cetati si biserici vechi care pot fi comparate cu cele din Croatia. Datorita climei mediteraneene vegetatia este impresionanta. Poti vedea la tot pasul portocali, lamai, kiwi, oleandri sau maslini batrani de peste 1.000 de ani.

Dar frumusetea acestei tari nu se margineste la coasta dalmata. Muntenegru se poate lauda cu cel mai mare canion din Europa, pe raul Tara, despre care se spune ca este al doilea din lume dupa Grand Canion din SUA. In cazul in care mergeti cu masina, la intrarea dinspre Serbia puteti vizita padurile seculare din Parcul National Biogradska Gora. De o frumusete aparte e si fiordul de la Boka Kotorska, unde marea intra printre munti pe o distanta de 28 de kilometri. Iubitorii de munte pot opta pentru statiunea Zabljak, din muntii Durmitor, unde se gasesc 27 de varfuri de peste 2.200 de metri, cinci canioane, 18 lacuri, nenumarate izvoare si paduri de peste 500 de ani.

O zi la plaja

Marele avantaj al litoralului muntenegrean este faptul ca preturile sunt mai degraba modeste. Astfel, o noapte de cazare costa 10-15 euro/zi de persoana la o pensiune. Cei care vor sa stea la plaja pe sezlong il pot obtine cu 2,5 euro/zi. La restaurante, o cafea costa 0,5-1,5 euro, sucurile 1-2 euro, o bere 1-3 euro, vinul 8-12 euro. Si mancarea este destul de ieftina. Astfel, o friptura costa intre 5 si 10 euro, dar portiile sunt foarte mari. Oamenii sunt primitori si serviabili, iar bucataria este excelenta. Nu trebuie ratate fructele de mare, care sunt proaspete, gatite foarte bine si relativ ieftine.

O portie mare de scoici costa 6-8 euro, la fel ca si portia de calamar sau caracatita, iar kilogramul de peste de mare este intre 35 si 40 de euro. Foarte interesant este ca preturile nu sunt mai mari pe litoral sau in statiunile turistice fata de restul tarii. Regula se aplica si in magazine, dar si in restaurante.
Trebuie precizat ca moneda oficiala este euro, desi integrarea in Uniunea Europeana este inca departe. Dar, in urma unui referendum desfasurat in luna mai, Muntenegru a iesit din Uniunea cu Serbia si a renuntat la folosirea dinarului sarbesc.

Greutati pentru soferi

Pentru a ajunge la plaja muntenegreana trebuie depasite si cateva obstacole. Acestea difera in functie de mijlocul de transport ales. Acolo se poate ajunge cu autoturismul, cu avionul sau chiar cu vaporul, dar pentru a trece de granita este nevoie de viza. Viza se poate obtine de la consulatele din Bucuresti sau Timisoara. Cei care opteaza sa mearga cu masina au nevoie de o viza multipla pentru Serbia si Muntenegru, care costa 75 de euro de persoana. Este nevoie de o viza cu cel putin doua intrari si doua iesiri pentru ca vamesii sarbi considera traversarea granitei spre Muntenegru iesire din Serbia, astfel ca, daca va luati viza cu o singura intrare si o iesire, in momentul in care ati trecut in Muntenegru viza a expirat. Apoi, soferii trebuie sa se astepte la un drum greu.

In ciuda faptului ca de la Drobeta Turnu Severin pana pe litoral sunt aproximativ 700 de kilometri, cea mai mare parte a drumului se face prin munti, iar serpentinele de pe Transfagarasan sunt o joaca fata de cele din Serbia si Muntenegru. La aceasta trebuie adaugat si faptul ca soselele sunt inguste, iar regulile de circulatie sunt de multe ori facultative. De altfel, in Muntenegru cea mai ferma regula de circulatie este sa aveti farurile aprinse in permanenta, pentru ca altfel nu prea aveti probleme cu politia locala. Poate doar daca sunteti surprinsi de radar. Dar muntenegrenii spun ca orice intalnire cu politia se rezolva cu o bancnota de 5 euro. Un aspect interesant este ca o masina din trei de pe strazile micutului stat nici macar nu are placute de inmatriculare.

Ocol cu avionul

Un alt mijloc de transport cu care puteti ajunge pe malul Adriaticii este avionul, dar si in acest caz apar probleme. In primul rand, din Romania spre Podgorica sau alt aeroport din Muntenegru nu exista cursa directa. De fapt, nici pana la Belgrad nu se poate ajunge direct. Ca atare, trebuie sa faceti un ocol prin Viena, ceea ce scumpeste considerabil calatoria. Odata ajunsi la un aeroport de pe coasta, viza o puteti lua direct contra sumei de 20 de euro de persoana. Transportul local in Muntenegru e bine organizat si destul de ieftin. O calatorie cu autocarul intre doua statiuni costa 2-6 euro, in functie de distanta parcursa. Tot cu aceleasi autocare se poate ajunge si in Croatia, la Dubrovnic, unde veti realiza cat de mici sunt preturile in Muntenegru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri