Hotelierii de pe litoral se tem ca unitatile lor ar putea fi inchise de inspectorii antifrauda si doresc suspendarea sau modificarea OUG 91/2014, privind suspendarea activitatii unitatilor de cazare sau restaurantelor care nu emit bonuri fiscale.

Reprezentanti ai hotelierilor si ai Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) de pe litoral au participat, vineri, la o intrunire, la Constanta, pentru a vedea ce masuri pot fi luate impotriva OUG 91/2014, potrivit careia punctele de lucru ale comerciantilor care nu utilizeaza casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate sa fie inchise de inspectorii antifrauda, scrie Mediafax.

La eveniment a fost prezent si deputatul PNL de Constanta Mihai Tararache, el spunand ca sprijina demersul oamenilor de afaceri si solicitand Guvernului, in numele acestora, suspendarea OUG 91, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla ordonanta sa fie contestata la Curtea Constitutionala.

El a mai spus ca doreste un dialog intre mediul de afaceri si Guvern, precizand ca mediul economic vrea controale corecte, nu stoparea acestora. Unul dintre participantii la discutii, Sorin Mocianu, investitor in turism si in alimentatie publica, dar si consilier judetean din partea PNL, a propus ca forma de protest inchiderea unitatilor de cazare in timpul minivacantei de 1 Mai.

"Propun ca de 1 Mai toate unitatile de alimentatie publica sa faca o greva si sa se inchida. In afara de hotelurile care au contracte si care pot caza turistii, sa le dea eventual micul dejun si apoi sa inchida tot. Oricum daca vine Antifrauda se inchide tot, 40-50% din unitati ne asteptam sa fie inchise de 1 Mai", a afirmat Sorin Mocianu. La randul sau, reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turism, Virgil Stancu, a exclus aceasta varianta, spunand ca sunt deja turisti romani si straini care au contracte cu hoteluri de pe litoral.

"Nu vrem sa credem ca este rea-vointa, credem ca este o lipsa de dialog si poate de necunoastere a celor care au scris aceasta ordonanta. Daca se aplica masura inchiderii este ca si cum din start l-ai omorat pe acel agent economic. Ceea ce se propunea vizavi de 1 Mai cu inchiderea unitatilor este imposibil. Sunt turisti care au contracte, avem un an cu premise bune, asta ne-ar mai lipsi, pentru ca atunci chiar am vorbi de turism in Bulgaria, Grecia, Turcia si am exclude in totalitate litoralul romanesc", a spus Virgil Stancu.

La randul sau, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, solicita ca in OUG 91 sa se precizeze in ce conditii se inchid unitatile, adaugand ca verificarile trebuie facute intr-un cadru civilizat.

"Lucram cu personal sezonier. El poate sa incaseze o nota de plata si sa plece cu ea si imi creeaza gol in gestiune, mie imi inchide unitatea? Sigur ca oamenii sunt un pic inspaimantati de ceea ce au vazut la televizor. Noua trebuie sa ni se specifice clar prin OUG 91 in conditii iti inchide unitatea, indiferent ca este restaurant, terasa, beach-bar, hotel, magazin alimentar. Trebuie specificate foarte clar. Nu refuzam controlale, sunt binevenite, dar trebuie facute intr-un cadru civilizat si nu trebuie sa speriem agentul economic", a declarat Nicolae Bucovala.

El a sustinut ca turistii ar putea fi speriati de inchiderea hotelurilor sau restauranturilor si nu ar mai reveni pe litoralul romanesc. "Ganditi-va ce inseamna, dau un exemplu absurd, in Mamaia la vara sa gasiti 20 de hoteluri sigiliate, inchise de catre Antifrauda, iar noi avem zece curse charter pe Aeroportul Kogalniceanu. Ii speriem pe toti astia care vin si noi facem eforturi sa aducem turisti straini pe litoralului romanesc. Este aberant, nici eu nu m-as mai duce in anul urmator sa caut Mamaia", a mentionat presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.

De la 1 martie, punctele de lucru ale comerciantilor prinsi ca nu utilizeaza casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate sunt inchise de inspectorii Directiei Antifrauda.

Fiscul va dispune suspendarea activitatii operatorului economic in punctul de lucru pentru o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni, daca constata incalcarea uneia dintre obligatiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, achizitionate doar de la distribuitori autorizati sau unitati acreditate, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realitatii, precum si intocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat.

Pentru incalcarea obligatiilor mentionate, inspectorii vor aplica amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 15.000 de lei, insa daca la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor exista sume detinute fara a putea fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul special sau prin chitante, banii se confisca, caz in care amenzile se situeaza intre 2.000 lei si 4.000 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri