Andre Borschberg, un pilot elvetian de 62 de ani, incearca duminica ceva ce nu a mai fost realizat niciodata: piloteaza un avion deasupra Pacificului fara combustibil, alimentat doar cu energie solara.

Solar impulse

Andre Borschberg a decolat in aeronava Solar Impulse din Nanjing, China, la 2:40 a.m duminica, iar daca totul va merge bine va ateriza cu avionul solar in Hawaii in 5-6 zile, dupa ce va zbura de-a lungul Pacificului. Dupa acest prim zbor, cu avionul urmeaza sa calatoreasca Bertrand Piccard, co-fondatorul Solar Impulse, catre Phoenix. Asta insa doar cand va fi gasita o fereastra de timp cu vreme insorita, unul dintre motivele pentru care si echipa din China a amanat decolarea pana acum, relateaza WashingtonPost.

solar impulsePilotii elvetieni Borschberg si Piccard incearca pe rand sa piloteze avionul cu un sigur loc in jurul lumii. Avionul Solar Impulse 2 este produsul unui deceniu de munca si strangerii de fonduri si isi recolteaza energia din 17.000 de celule solare amplasate pe aripile mai lungi decat cele ale unui Boeing. Intr-un interviu acordat anterior, Borschberg declara ca este o provocare sa pilotezi acest avion cu o greutate mai mica decat a unui minivan si aripi lungi. Andre Borschberd, 62 de ani, este fost pilot de vanatoare, iar in incercarea sa de a zbura de-a lungul Pacificului trebuie sa evite furtunile si sa foloseasca tehnici pentru a maximina eficienta energetica. Pentru a realiza asta, pilotul zboara la inaltimi mari in timpul zilei si coboara in timpul noptii cu motoarele oprite.

Solar ImpulsePrincipalul pericol este ca daca diminetile sunt inorate va fi dificil sa reincarce bateriile avionului. Pilotii spun ca sunt pregatiti in cazul in care va trebui sa prabuseasca avionul in ocean, fiecare pilot avand parasuta si o trusa de supravietuire, fiind de asemenea pregatiti pentru a face fata oceanului.

Zborul poate fi urmarit pe solarimpulse.com. Solar Impuls 2 a decolat pe 8 martie din Abu Dhabi si dupa mai multe opriri a aterizat in sudul Chinei pe 29 martie. Echipa spera sa stea in China doar cateva zile, insa vremea rea i-a tinut in orasul Chongqing pana pe 20 aprilie. Atunci au zburat pana in Nanjing, tot in China, unde au fost blocati de vreme pana acum.

solar impulse 2Echipa spune ca scopul acestei incercari nu este sa seteze un record ci sa realizeze un manifest pentru sustenabilitate si potentialul pe care noile tehnologii il au. "Vrem sa demonstram ca eficienta energetica, energia solara si tehnologia moderna pot face imposibilul posibil", declara Piccard anterior.

Sursa foto: Andre Borschberg

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri