In ultimii ani se constatata o crestere semnificativa a numarului de pacienti straini sau romani care vin din tari indepartate pentru a beneficia de tratamente dentare complexe la preturi reduse in Romania, spune Oana Taban, fondator si CEO al grupului de clinici dentare Dent Estet.

"O crestere anuala, intre 15 si 20% de la an la an, in ultimii cinci ani, a strainilor care au apelat la seriviciile noastre, reprezinta unul dintre factorii care a contribuit la atingerea valorii de 4 milioane de euro a cifrei de afaceri, generata de clinicile pe care le conduc. Doar incasarile din turismul dentar reprezentand 15% din aceasta cifra", afirma Oana Taban (foto).

In opinia sa, Romania dispune de un potential imens in atragerea strainilor pentru turism dentar, in special datorita costurilor la care se ridica tratamentele, de pana la 70% mai mici decat in tarile din care vin. Dar chiar si fata de tari precum Ungaria sau Polonia, cu traditie in turismul dentar. Cu toate acestea, din pacate, in Romania prea putine clinici se pot ridica la standarde internationale, au tehnologia necesara si o echipa medicala supraspecializata care poate oferi pacientilor servicii la acelasi nivel calitativ ca in clinicile de elita din tarile dezvoltate.

Seful Dent Estet spune ca turismul dentar este un fenomen tot mai des intalnit la nivel mondial si foarte dezvoltat in Europa. Intrebata cum ajuta pregatirea medicilor la cresterea numarului de turisti, Oana Taban a spus ca, din pacate, multi pacienti straini inca prefera tari precum Ungaria sau Polonia datorita garantiei oferite de pregatirea medicilor.

"Fara o pregatire continua la cursuri si congrese de referinta din tari dezvoltate, precum Statele Unite, Germania, Israel etc., medicul nu are cum sa le ofere pacientilor tratamente corecte si nu are suficienta greutate pentru a fi ales de un pacient strain. Acesta este si motivul pentru care in clinicile noastre medicii au obligatia de a participa anual la cel putin doua congrese de referinta pe plan mondial, costurile pregatirii echipei in fiecare an ridicandu-se la 15.000-20.000 euro", declarat seful Dent Estet.

De ce sunt atrasi pacientii straini de serviciile stomatologice romanesti?

"Excelenta pe anumite ramuri ale medicinei dentare, dar si serviciile adiacente pe care pacientii straini le gasesc in unele clinici din tara noastra le ofera garantia lucrului bine facut. Din pacate, numarul clinicilor care sa le puna la dispozitie strainilor o echipa medicala multidisciplinara si tratamente moderne este redus in tara noastra. Asa cum am mai precizat, este cunoscut faptul ca principalul motiv pentru care strainii aleg tara noastra este acela ca tratamentele au costuri semnificativ mai mici, insa factorul decisiv in alegerea clinicii il reprezinta pregatirea medicilor. Cu alte cuvinte, turistii dentari se impart in cateva clinici din Romania, care au reusit sa se ridice la nivelul clinicilor stomatologice din tari dezvoltate", apreciaza Oana Taban.

Daca turismul clasic nu se ridical la nivelul asteptat, implanturile dentare sunt insa un motiv in plus pentru a vizita Romania, spune seful Dent Estet. In general, planurile de tratament ale strainilor care apeleaza la medicii din tara noastra se ridica la costuri intre 8.000 si 20.000 euro, iar cele mai cautate tratamente sunt cele de implant dentar.

"Vorbim aici atat despre implanturi accesibile unei plaje extinse, precum cele de la Bredent medical, dar si de implanturi de lux precum Straumann. Important, insa, pentru straini, este cine ofera aceste proceduri. Dr. Dragos Calangiu, unul dintre referentii implantologiei dentare in tara noastra, spre exemplu, este foarte cautat de pacienti din tari indepartate precum Statele Unite sau Australia pentru o procedura ce reuseste in doar 24 de ore sa reconstruiasca zambetul in cazul lipsei unui numar mare de dinti. Fast & Fixed a devenit, astfel, un motiv de a vizita Romania pentru multi dintre pacientii straini", adauga Oana Taban.

Turismul dentar, un potential imens pentru clinicile din tara noastra

"Am analizat multi ani profilul turistului dentar si este important ca cei care isi doresc astfel de pacienti sa tina cont de faptul ca acesta este foarte bine informat inainte de a alege clinica sau tara in care va beneficia de tratamente. Mai mult, acesta este educat, stie care este procedura de care are nevoie, nu are foarte mult timp liber si alege in general implanturi de calitate medie si superioara", spune seful Dent Estet.

In opinia sa, turismul dentar are un potential imens in Romania, insa doar daca este realizat la standarde internationale si devine un punct de interes si pentru autoritati, ca in tarile cu traditie in acest sens. "Pe masura ce vom reusi sa ridicam nivelul serviciilor stomatologice din tara noastra si sa obtinem sprijin la nivel de promovare din partea statului roman, vom reusi sa trecem de la un turism sezonier, redus in acest moment, la un brand de tara", conchide Oana Taban.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri