Pe litoral a inceput etapa de innisipare, iar primele lucrari au loc in zona Eforie Nord. La innisiparea plajelor se foloseste o tubulatura submarina care asigura extinderea cu aproximativ 60 metri a 1.2km de plaja si aproximativ 1.1 milioane mc de nisip. Proiectul de innisipare valoreaza peste 170 milioane de euro.

Nisipul folosit pentru largirea plajelor este extras din Marea Neagra prin echipamente specifice (draga autorefulanta cu buncar) si este pompat pana la tarm prin conductele montate. Acesta este primul pas in cadrul actiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe tarmul romanesc al Marii Negre.

Proiectul este coordonat de compania romaneasca ROMAIR Consulting, iar valoarea totala a proiectului se ridica la 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finantarea nerambursabila din Fondul de Coeziune este in valoare de 145.680.660 Euro. Investitiile finantate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administratia National "Apele Romane", in calitate de institutie nationala cu competente exclusiv in gestionarea zonei costiere a Romaniei, si vor fi exploatate de catre acesta prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral.

Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral, in calitate de Beneficiar, au depus toate eforturile pentru obtinerea finantarii celui mai mare proiect din Romania, iar din 2013 sunt alaturi de Antreprenori si de Supervizorul lucrarilor pentru a se asigura ca se ating obiectivele proiectului.

Despre proiect

Comisia Europeana a aprobat in data de 22.03.2013 unul dintre cele mai ambitioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv "Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)”.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejati in urma reducerii riscului de inundare a proprietatilor, precum si peste 32.000 de turisti care se vor putea bucura de o plaja extinsa.

De asemenea, proiectul aduce avantaje majore in domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificati (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejati impotriva riscului de eroziune costiera.
Proiectul va genera 250 de locuri de munca temporare si 10 permanente.

Proiectul, finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, isi propune realizarea de masuri de protectie a plajei impotriva riscului de eroziune accelerate care afecteaza zonele Mamaia sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 km.

Proiectul consta in lucrari de reparatie a digurilor de larg existente, constructia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protecie, constructia de diguri de protectie a zonei innisipate si a unor diguri ingropate (pinteni), demolarea unor structuri existente si lucrari de innisipare artificiala pentru largirea plajei litoralului romanesc cu peste 60 de metri.

Ca urmare a implementarii Proiectului, se urmaresc:
• Protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, urmarindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.
• Respectarea in totalitate a Directivelor UE si a legislatiei romanesti in domeniul constructiei infrastructurii de protectie la eroziune a coastei Marii Negre din zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord;
• Cresterea nivelului de protectie a bunurilor si cresterea sigurantei locuintelor din aceasta zona prin stoparea procesului de eroziune si crearea infrastructurii de prevenire a fenomenului in zona afectata de proiect;
• Proiectul va contribui la cresterea capacitatii institutionale locale de implementare a proiectelor cu finantare publica europeana si nationala
Lucrarile prevad atat executia de structuri noi, reabilitarea/demolarea/extinderea celor existente, cat si reinnisiparea artificiala a plajelor, toate fiind proiectate pentru a asigura stabilitate pe o perioada de 50 ani.

Pana la aceasta data au fost executate 11% din lucrarile proiectate pentru lotul Mamaia Sud, 50% pentru lotul Tomis Nord, 64% din lotul Tomis Centru, 40% din lotul Tomis Sud si 56% din lotul Eforie Nord. Aceste procente se asimileaza, in mare parte, cu executia lucrarilor de reparatie a digurilor de larg existente, constructia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protectie, constructia de diguri de protectie a zonei innisipate si demolarea unor structuri existente, continuand in urmatoarea perioada cu reinnisiparea sectoarelor de plaja.

Proiectul face parte dintr-o initiativa mai ampla, pe termen lung, in contextul Recomandarii privind managementul integrat al zonelor costiere si al Directivei-Cadru privind stategia UE pentru mediul marin.

Sursa foto: Nisip/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri