Cercetarile arheologice facute in curtea Bisericii Negre din Brasov arata ca primele locuinte din oras au fost construite inaintea anului 1200, desi prima atestare documentara era din 1235, transmite Mediafax.

Descoperirile facute in urma sapaturilor arheologice din curtea Bisericii Negre, desfasurate in perioada 2011-2013, au fost cuprinse intr-un volum intitulat "Redescoperirea trecutului medieval al Brasovului" tiparit de Asociatia Culturala Hieronymus, in parteneriat cu Primaria municipiului Brasov si Biserica Evanghelica Brasov.

Volumul si o brosura bilingva (romana-engleza) au fost lansate, vineri, la Casa Parohiala a Bisericii Evanghelice Brasov.
"Cercetarile arheologice au aratat ca in curtea Bisericii Negre - Curtea Honterus se gasesc inceputurile orasului: primele locuinte construite din pamant si lemn in jurul anului 1200 au fost urmate, in cursul secolului al XIII-lea, de cladiri din piatra si mortar.

Locuintele au apartinut probabil unei prime asezari a sasilor, iar cladirile din piatra manastirilor mentionate in aceste locuri in 1235 si 1388. In legatura cu aceste manastiri s-a dezvoltat asezarea Corona, devenind inca din Evul Mediu una dintre cele mai importante asezari din regiune", se arata in brosura.

Anul 1235 era data primei atestari documentare a Brasovului sub numele de Corona, pana la momentul descoperirilor de la Biserica Neagra. Brosura va fi pusa la dispozitia scolilor si a turistilor, in timp ce volumul va ajunge la bibliotecile din toata tara, nu si in librarii.

"Prin rezultatele obtinute, cercetarea arheologica din 2011-2013 din curtea Bisericii Negre este una fabuloasa, care a oferit informatii noi despre fondarea Brasovului si despre evolutia sa de la primii locuitori, la asezare istorica. Cu aceasta ocazie au aparut mai multe urme de locuinte din piatra si mortar, care dateaza de dinainte de 1200. Este o raritate pentru un oras european sa detina atatea astfel de dovezi, ceea ce inseamna ca Brasovul a fost gandit inca de la inceputurile sale in perspectiva, nu ca un sat de trecere, ci ca o asezare care sa dureze", a explicat arheologul Daniela Marcu Istrate.

Investigatiile au scos la lumina o cantitate semnificativa de informatii si vestigii: morminte, urme de locuire (vetre, locuinte, gropi, anexe, latrine) si fortificare, constructii din piatra si mortar, fragmente ceramice, obiecte din metal, sticla, piatra si os si peste 150 de monede identificabile pe parcursul mai multor perioade istorice. Cele mai vechi dintre acestea sunt dacice, dar majoritatea apartin Evului Mediu si Epocii Moderne.

In curtea Bisericii Negre au fost descoperite circa 1.400 de morminte, precum si diverse obiecte valoroase din punct de vedere istoric, printre care mai multe podoabe si bucati de vase.

Cele mai importante descoperiri sunt doua placi funerare de la inceputul secolului al XVIII-lea, una dintre acestea fiind intreaga si avand doi metri lungime, 80 de centimetri latime si 30 de centimetri inaltime. Aceasta placa a fost gasita chiar la intrarea principala a Bisericii Negre.
De asemenea, arheologii au descoperit si cateva gropi pentru provizii, care se presupune ca ar data din secolul al XIII-lea, si scheletul unui cal.

Elementele descoperite au fost analizate de specialisti, iar rezultatele sunt cuprinse in volum si brosura.

"Proiectul nostru face acum un pas catre cunoasterea acestui fabulos patrimoniu arheologic care se afla ascuns sub pasii nostri in intreg centrul istoric. Este doar primul pas in directia protejarii si valorificarii fragilelor vestigii ale trecutului Brasovului medieval", a spus arheologul.

Pentru realizarea brosurii si a volumului, Primaria Brasov a alocat aproape 37.000 de lei prin Ghidul de finantare a evenimentelor culturale.

Dupa aceste descoperiri facute, Primaria Brasov are nevoie de cateva milioane de euro pentru reabilitarea curtii Bisericii Negre.
In acest scop, Primaria Brasov va depune un proiect de reabilitare si reamenajare a curtii, pentru obtinerea unei finantari din fonduri europene in exercitiul bugetar 2016-2020, imediat dupa ce vor aparea ghidurile pentru diferitele axe de finantare.

Directorul Directiei Relatii Externe, Cultura si Evenimente din Primaria Brasov, Cecilia Doiciu, a precizat ca lucrarile ar urma sa fie realizate dupa un proiect selectionat in urma unui concurs de arhitectura organizat de municipalitate in 2011, iar valoarea investitiei este de aproximativ 2,5 milioane de euro.

"Suntem in discutii cu arhitectii care au realizat proiectul tehnic petnru aceasta investitie, pentru a-l actualiza din punctul de vedere al valorii", a spus Doiciu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri