Proiectul Legii Turismului, pus initial in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei in luna iunie, dar retras ulterior, va fi modificat si ar putea fi aprobat pana in martie 2016, a declarat Anca Pavel-Nedea (foto mijloc), presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

"Targetul este ca pana la sfarsitul anului sa fie deja in lucru, iar pana la 31 martie 2016 sa avem legea aprobata. S-a facut ce era cel mai mai greu, sa luam la periat tot cadrul legal, sa determinam ce se aplica, ce nu se aplica, s-a muncit pe o echipa de management din cadrul ANT. Legea a fost trimisa aseara (miercuri, n.r.) catre toate asociatiile profesionale din turism. Saptamana viitoare avem prima sedinta de lucru cu subcomisiile destinate pentru analiza legii. Iar apoi va fi urcata pe site, in dezbatere publica", a spus presedintele ANT, citat de Mediafax.

Potrivit Ancai Pavel-Nedea, anul viitor vor fi deschise inca doua-trei birouri de turism in afara tarii. Autoritatea va deschide un nou birou de promovare turistica a Romaniei in Los Angeles, SUA, si are totodata in plan redeschiderea celui din Barcelona, Spania.

"Birourile romanesti de turism din afara nu au ajuns la un maximum de eficienta. Primul meu target - si au primit deja cererile mele de raportari strategice - este de a eficientiza activitatea acestor birouri. Pentru ca problema principala este lipsa de strategie pe un termen mediu-lung", a spus Nedea.

La randul sau, prim-vicepresedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat ca a solicitat facilitati pentru investitiile in turism. "Am fost toate patronatele in perioada 15 ianuarie-15 martie la minister (al Economiei, Comertului si Turismului n.r.), am luat articol cu articol fiecare punct din lege, l-am predat ministrului in jur de 15 martie, apoi a stat in lunile aprilie si mai in dezbatere publica pe site-ul ministerului, au venit diverse observatii, critici, puncte de vedere, s-a rediscutat, s-a reanalizat. Intre timp, ca asa e in Romania, au mai aparut doua variante, una pornita de grupul parlamentar PNL in Senat si una pe la Camera Deputatilor. Am ajuns acum la al saselea proiect. S-au schimbat definitii. Pe noi ne preocupau definitia touroperatorului si detailistului. Sunt 90% touroperatori si asta nu este in regula", a spus Burcea.

Astfel, in actualul proiect de lege exista o diferentiere intre touroperator si detailist. "Practic, detailistul vinde numai publicului, iar touroperatorul poate vinde si la public, dar si agentiilor revanzatoare. Noi propunem sa existe un singur tip de agentii, dar ministerul nu a acceptat, pentru ca in Europa inca se merge pe doua tipuri de agentii. Dar noi, patronatele, vrem un singur tip de agentii, pentru ca azi toata lumea face de toate. S-au redefinit si spatiile de cazare si modul in care se clasifica, care s-a mai schimbat in ultimul timp", a precizat prim-vicepresedintele ANAT. El a adaugat ca a solicitat sa se specifice in lege si facilitati specifice pentru investitiile in turism.

In septembrie, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului a anuntat ca va modifica proiectul Legii Turismului, dupa ce a primit observatii de la organizatiile din turism. Federatia Patronatelor din Turism a cerut schimbarea integrala a actului normativ, apreciind ca acesta este incoerent, seamana cu "lucrarea de diploma a unui student mediocru" si incalca inclusiv prevederile Constitutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri