Turismul nu se mai regaseste in denumirea niciunui minister in noul guvern propus de premierul desemnat Dacian Ciolos, dupa cum a constatat Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

In vechiul guvern, turismul facea parte din Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, condus de ministrul Mihai Tudose. Odata cu schimbarea premierului si guvernului, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului a devenit Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, al carui ministru este Costin Grigore Borc (foto jos). Astfel, turismul nu a disparut doar din denumirea acestui minister, ci din intreg guvernul Ciolos.

"Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) constata cu neplacuta surprindere ca turismul nu se mai regaseste in numele niciunui minister din noul guvern, dupa un an in care s-au luat cele mai bune masuri pentru turism din ultimele doua decenii. Consideram ca acest domeniu merita, daca nu un minister in sine, independent, sa figureze in numele unuia dintre ministerele existente, asa cum s-a intamplat pana acum", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Odata cu disparitia turismului din denumirea oricarui minister, patronatele sustin ca se tem ca in 2016 turismul va fi neglijat si va pierde trendul pozitiv care ar fi urmat, firesc, masurilor stimulative care s-au luat in acest an, printre care reducerea TVA la pachetele turistice la 9% si punerea in aplicare a normelor pentru emiterea voucherelor de vacanta.

In acest an, domeniul turismului a beneficiat de urmatoarele acte si proiecte normative:

  • Contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice, care a primit si avizul ANPC;
  • Voucherele de vacanta – legea si normele de aplicare;
  • Proiect Legea Turismului – in dezbatere cu asociatiile/federatiile patronale din turism;
  • TVA 9% pentru industria turismului la serviciile de alimentatie publica;
  • Constituirea Consiliul Consultativ in Turism, in subordinea directa a Ministrului Economiei, Comertului si Turismului. Consiliul Consultativ in Turism este format din: Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, coordonator in domeniul turismului, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, FPTR, ANAT, ANTREC, OPTBR, FIHR, HORECA, ANSTR si reprezentanti ai marilor lanturi hoteliere.
  • Proiect Hotarare de Guvern privind implementarea SIET (sistemul informational care ajuta la obtinerea de date statistice).
  • Proiectul privind Impozitul specific care a fost depus in Parlamentul Romaniei , sustinut de domnul Mihai Tudose si in calitatea sa de deputat.
  • S-a incheiat protocolul de colaborare intre Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Autoritatea Nationala pentru Turism si Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc privind cooperarea dintre parti pentru realizarea mai multor actiuni in domeniul turismului.
  • Ordinul de aprobare privind participarea Autoritatii Nationale pentru Turism la targurile internationale de turism care se vor desfasura in 2016.

"Pentru industria turismului, anul 2015 a fost cel mai fructuos an din punct de vedere al realizarilor legislative din ultimii 20 de ani. Toate actele legislative nu s-ar fi putut acorda daca nu ar fi exista o comunicare foarte buna cu dl. Mihai Tudose, Ministru al Economiei, Comertului si Turismului. Speram ca noul ministru al economiei sa continue ce a inceput dl. Mihai Tudose si ne dorim sa ducem la bun sfarsit punctele mentionate in protocolul de colaborarea dintre FPTR minister si autoritatea pentru turism. Comunicarea eficienta este singurul criteriu care poate duce la performanta", a declarat domnul Mohammad Murad, presedinte FPTR.

Sursa foto: Jaromir Chalabala/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri