Dezvoltarea acestei idei ar putea reduce costurile lucrarilor din domeniu cu aproximativ 25%
Derularea unei investitii majore prin intermediul unei companii specializate in project management poate determina reducerea costurilor de constructii cu aproximativ 20-25% si conduce, in acelasi timp, la cresterea calitatii lucrarilor. Notiunea de project manager are o arie larga de raspandire in lume, dar din pacate la noi acest concept nu este aplicat cu regularitate, spune Paul Nicolescu, presedintele companiei Tehnoproiect Bucuresti, specializata in acest tip de activitate. In Occident, developerii prefera astfel de firme pentru dezvoltarea unei investitii.

Ei apeleaza la companii specializate in project management pentru a organiza si urmari derularea in bune conditii a lucrarilor de constructii. In Romania, persista conceptul de societate gigant care vrea sa realizeze orice tip de lucrare. In strainatate, o companie care contracteaza un proiect de mari dimensiuni il pune in opera cu ajutorul unui numar de firme mai mici specializate pe tipuri de lucrari, afirma Adriana Iftime, directorul executiv al Patronatului Societatilor de Constructii. Principalele obiective al project managerului vizeaza eliminarea surselor de cheltuieli adiacente si incadrarea in sumele de bani prevazute pentru constructia in sine.

In prima faza, project managerul imparte investitia pe pachete de lucrari (de structura, de rezistenta, de instalatii etc.) si negociaza individual cu firme specializate pe fiecare tip de lucrare. Astfel, putem asigura performantele tehnice solicitate, alegand pretul cel mai atractiv. De asemenea, putem identifica valoarea exacta a fiecarei lucrari si avem posibilitatea eliminarii unor cheltuieli suplimentare, care se regasesc in cazul in care proiectul este incredintat unui antrepenor general, precizeaza Nicolescu. In acelasi timp, project managerul se ocupa de coordonarea si organizarea de santier, coreleaza graficul de lucrari cu cel de plati (dar nu efectueaza plati), urmareste respectarea calitatii lucrarilor, reprezentand, totodata, beneficiarul in relatiile cu autoritatile locale si centrale.

Paul Nicolescu spune ca, in cele mai multe cazuri, devizele intocmite pentru realizarea lucrarilor sunt depasite, iar rolul project managerului este tocmai acela de a nu permite acest lucru si de a realiza chiar si unele economii. Aceste economii se pot realiza prin reducerea costurilor aferente organizarii de santier, aceasta activitate urmand sa fie efectuata numai pentru firma care realizeaza structura de rezistenta, zidariile si eventual hidrotermoizolatiile. Celelalte companii specializate care lucreaza in santier vor utiliza constructia la rosu pentru organizarea de santier, asigurandu-si in acest mod spatiile proprii necesare.

Cheltuielile indirecte vor fi mai mici cu circa 8-9%, intrucat firmele specializate au regia proprie mult diminuata fata de cea a antreprenorului general. Economii substantiale pot fi obtinute la realizarea contractului initial, unde fiecare societate isi negociaza individual contractul in functie de propriile interese si de preturile pe care le practica. Ca urmare a faptului ca firmele specializate sunt platite direct de beneficiar, in functie de realizari, ele devin mai operative, iar activitatea in santier devine dinamica.

Acest lucru are un impact pozitiv asupra termenului de realizare a investitiei si in acelasi timp are un efect benefic asupra profitului firmelor specializate, care au tot interesul sa-si incaseze banii la timp pentru lucrarile efectuate, a aratat Nicolescu. Orice nemultumire legata de activitatea unei companii - neincadrari in termene, rabat de la calitate - poate fi solutionata chiar prin excluderea acesteia din santier fara a fi influentata activitatea celorlalte societati. Project managerul, nefiind implicat efectiv in realizarea lucrarilor, dar avand raspunderea asumata prin contract controleaza si coordoneaza obiectiv activitatea tuturor firmelor din santier, pana la finalizarea lucrarilor. O astfel de companie primeste un comision pe care il negociaza cu investitorul si poate beneficia si de o anumita cota din economiile realizate.

Cum se reduc cheltuielile

Costurile pot fi diminuate cu aproximativ 3%, prin eliminarea procentului care ii revine antreprenorului general pentru lucrarile de subantrepriza.
Cheltuielile indirecte vor fi mai mici cu circa 8-9%, intrucat firmele specializate au regia proprie mult diminuata fata de cea a antreprenorului general.
Sumele platite pentru achitarea facturilor aferente cheltuielilor de transport se pot reduce cu cateva procente, fiecare companie specializata preluandu-si, individual, aceste costuri.
Economii substantiale pot fi obtinute la realizarea contractului initial, unde fiecare societate isi negociaza individual contractul in functie de propriile interese si de preturile pe care le practica.
Cheltuielile cu utilitatile vor fi achitate direct de catre investitor si nu procentual din valoarea investitiei.
Economii pot fi realizate si prin reducerea costurilor organizarii de santier, aceasta activitate urmand sa fie efectuata numai pentru firma care realizeaza structura de rezistenta si zidariile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri