Sezonul estival 2006 a debutat cu o vreme nu tocmai favorabila, dar mai ales cu un scandal de proportii, legat de administrarea plajelor, iar legislatia introdusa de Ministerul Mediului a declansat un razboi intre hotelieri si autoritatile din domeniu.
Autoritatile au gestionat stangaci implementarea unor noi principii de exploatare a plajelor, iar in plin sezon s-a vazut ca situatia a fost similara cu cea de anul trecut, insa acum au aparut si firme intermediare intre stat si firmele care presteaza servicii sau fac comert pe plaja. Cei mai putin afectati au fost turistii, care, in ciuda scandalurilor, s-au grabit sa fuga spre mare pentru a se racori. Se poate spune ca sezonul de vara a fost salvat de canicula, fapt care i-a tinut ocupati pana si pe hotelierii care s-au razboit cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu, informeaza NewsIn.

Principala problema a turismului de pe litoral a fost, dupa 1990, lipsa unor decizii ferme si clare, precum si a unei viziuni de dezvoltare. Fiecare detinator de active s-a descurcat cum a putut. Unii au muncit din greu pentru a-si ridica unitatile de cazare sau alimentatie publica, altii au beneficiat de "partie" pentru a achizitiona unitati construite pe vremea comunistilor. Unele cazuri interesante sunt cele in care diversi indivizi au construit chiar si pe nisipul plajei, in perioade de vid legislativ, sub privirile obladuitoare ale unor primari.

Dincolo de modul in care fiecare si-a incropit afacerea, spre sfarsitul anilor '90 a devenit clar pentru multi ca nu mai este o afacere sa exploatezi unitatea turistica. Prea multa munca, iar profitul este nemultumitor pentru efortul depus. Astfel ca multi proprietari de active au inceput sa inchirieze amatorilor, in special in zona comertului si a alimentatiei publice. De aici si goana dupa bani a chiriasilor, care trebuie sa castige pentru a acoperi chiria, dar si pentru a obtine profit substantial. De aici si pana la servicii proaste si scumpe mai este doar un pas: acela al lipsei acute de personal calificat. Cam in aceeasi perioada au inceput sa se dezvolte puternic activitatile comerciale organizate, de pe plaje. Beach-baruri, inchirieri de sezlonguri, instalatii de agrement, barci, plimbari cu vaporasul si o multime de alte activitati s-au dezvoltat peste noapte.

Pentru detinatorii de active din apropierea plajei, fostul ministru Dan Matei Agathon a fost o "comoara", pentru ca le-a oferit prioritate la inchirierea plajelor. Multi au preluat plajele, dar si-au recuperat rapid banii, subinchiriind portiuni. Mai putin activitatile de beach-bar si sezlonguri, pentru ca sunt cele mai profitabile. Mentalitatea turistului roman este bine cunoscuta printre detinatorii de active de pe litoral. Pe de alta parte, faptul ca in fiecare an, si mai ales la fiecare schimbare de putere, contractele de inchiriere a plajelor erau reziliate si se demarau noi proceduri, i-a mentinut pe oamenii de afaceri intr-o tensiune permanenta.

In anul 2005, Ministerul Mediului a anuntat ca se va organiza mai bine activitatea de exploatare a potentialului turistic al plajelor, dar strategia a intarziat, intr-un mod care nu a putut fi explicat de oficiali. Mai ales ca se promisese ca noua strategie va permite investitorilor sa isi masuri din timp, pentru a se pregati pentru sezonul estival. In toamna, inundatiile au dat un prim semnal de alarma: plaja din Costinesti a fost distrusa de viituri, iar Obeslicul, un simbol al turismului de pe litoral a fost doborat. Spaima hotelierilor de pe litoral a debutat odata cu declararea carantinei, din cauza infestarii pasarilor domestice cu gripa aviara. In plus, ploile din primavara acestui an, care au dus la noi inundatii, au avut rolul de a pune gaz pe foc.

Chiar daca litoralul nu a mai fost afectat major de inundatii, problema afaceristilor ramanea una destul de mare, pentru aceste calamitati au darul de a tine departe de litoral turistii romani. Pe de alta parte, multi hotelieri au inclus in pachetele de servicii pentru contractele externe si sezlonguri gratuite pe plaje, pentru clientii care alegeau hotelurile lor. Insa, ei nu au avut nici un temei rezonabil pentru a face acest lucru, fiind mai mult o atitudine de fortare a autoritatilor sa le acorde si in 2006 plajele.Pe de alta parte, se cuvine sa mentionam si greseala nepermisa a autoritatilor centrale.

In timp ce seful Autoritatii Nationale pentru Turism declara deschis sezonul estival pe data de 1 mai, licitatiile pentru adjudecarea plajelor avusesera castigatori doar pentru 17 sectoare, din cele 33 scoase la mezat. Mai mult, majoritatea hotelurilor si restaurantelor erau inchise, din cauza vremii reci si ploioase. Reactia hotelierilor a fost clara: "Si daca imi declara vreun ministru sezonul deschis, asta inseamna ca imi si baga turisti in el?"Lupta pentru plaje a demonstrat faptul ca investitorii din turismul de pe litoral sunt dezbinati, dar mai ales ca nu stiu sa depuna proiecte care sa fie copmpetitive. Majoritatea au anuntat ca nu pot participa la licitatii din cauza conditiilor restrictive.

Adevarul este pe undeva la mijloc: autoritatile au dorit sa aiba ca parteneri firme care sa isi permita sa investeasca sume importante si care sa fie in stare sa puna bani pe masa inca de la inceputul contractului. Potrivit directorului Directiei Apelor Dobrogea-Litoral, in anii trecuti, institutia sa a avut mereu de furca in recuperarea ratelor de chirii de la multe dintre firmele care exploatau plajele. Ideea autoritatilor a fost una buna, pe fond, dar a fost pusa prost in aplicare. Mai mult, au fost facute numeroase concesii noilor stapani ai plajelor. Una dintre acestea este un fapt extrem de grav ca precedent pentru o lege foarte importanta, precum este cea a constructiilor. Pentru ca noii chiriasi ai plajelor sa poata sa isi ridice beach-barurile si toaletele publice, s-a renuntat la avizul de mediu si la autorizatia de construire.

Chiar daca aceasta exceptare a fost valabila doar pentru sezonul estival 2006, precedentul ramane.Toate aceste aspecte, precum si disperarea multor hotelieri care stiau ca vor fi nevoiti sa plateasca pentru sezlongurile pe care ei le dadeau gratis turistilor, dar si pierderea sumelor provenite din activitatile economice de pe plaje, au creat o agitatie nemaiintalnita printre investitorii de pe litoral. Majoritatea s-au unit si au reusit sa organizeze o forma de protest in premiera: un miting in fata Prefecturii Constanta. Dincolo de interesele financiare, s-a vazut foarte clar ca intre hotelieri si ministrul Sulfina Barbu nu exista o cale de comunicare. Fiecare tabara si-a tinut ferm pozitia, pana cand a inceput cu adevarat sezonul.

De abia atunci s-a vazut ca unii oameni de afaceri au preferat sa astepte si sa faca intelegeri cu noi stapani ai plajelor. Ca si in alti ani, plajele au fost pline de beach-baruri, ba chiar si de discoteci si de un patinoar. Pentru turisti, lucruri nu au fost esential diferite. Cu exceptia preturilor, care au fost ceva mai piperate in 2006. Insa, pe fondul scumpirilor generale si permanente, acest aspect un a fost bagat prea mult in seama.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri