Potrivit datelor Politiei de Frontiera, in aceasta vara au trecut granita spre bulgari 200.000 de turisti, dintre care mai bine de jumatate au fost straini care ori si-au prelungit sejurul in tara vecin, ori au fost in tranzit prin Romania. O situatie identica a fost si in cazul celor 30.000 de autoturisme care au trecut granita in Bulgaria: cele mai multe sunt inmatriculate in strainatate, informeaza NewsIn.

Desigur, motivele care ii indeamna pe romani sa aleaga Bulgaria sunt preturile bune, dar si serviciile de calitate net superioara. Multi dintre romani spun ca in Bulgaria se zambeste mai mult decat in Romania, aspect deloc de neglijat pentru turistul care doreste sa se relaxeze.

Alegerea Bulgariei ca destinatie turistica pentru perioada de vara nu-i afecteaza insa decat pe hotelieri care detin unitati de la trei stele in sus si practica preturi cel putin egale cu cele ale vecinilor din sud. Pentru proprietarii de hoteluri modeste, insa, care reprezinta o pondere importanta in totalul spatiilor de cazare, nu exodul spre Bulgaria este principala problema. Ei spun ca nu au fost afectati de scandalul plajelor, pentru ca ei nu ofera pachete de servicii pentru turistii straini. Lor chiar li s-a parut putin ciudat faptul ca hotelierii cu contracte pentru straini au oferit pielea ursului din padure, adica sezlonguri pe plaje, in conditiile in care exploatarea plajelor a fost in fiecare an o incertitudine pana prin luna mai.

Ei se adreseaza romanilor modesti, care nu isi permit sa plece in Bulgaria sau Turcia, iar in capetele de sezon cazarea este chiar un chilipir. Spre exemplu, Carmen Aldea, proprietarul hotelului Venus, din Mamaia, spune ca, pentru grupuri care stau cel putin doua nopti, se poate ajunge si la 45 de lei camera dubla. Un alt mod de a atrage turisti este acela in care se taxeaza doar sase zile, dintr-un sejur de sapte. Pentru acesti hotelieri, este vitala data la care Ministertul Educatiei si Cercetarii stabileste inceperea anului scolar. Ei spun ca daca ministrul Hardau ar fi ramas ferm pe pozitie si ar fi inceput anul scolar pe 1 septembrie, atunci ar fi ajuns aproape in faliment.

Problema acestor hotelieri arata ca, in realitate, problema exodului in strainatate al romanilor nu afecteaza atat de dramatic activitatile de pe litoral. Mai mult, tendinta ultimilor ani este aceea a unui turism de week-end, care produce migratii masive dinspre Capitala si centrul tarii spre litoral. Privind cifrele oferite de Politia de Frontiera, dar si situatia reala de pe litral, se poate afirma ca litoralul ramane cea mai dorita destinatie pentru romanii cu venituri mici.