In urmatorii doi ani, pe piata imobiliara, cele mai multe investitii vor atrage segmentul rezidential si cel al spatiilor industriale. "Dupa ce, in ultimii trei ani, fondurile s-au indreptat spre constructia de birouri si de spatii comerciale, in perioada urmatoare va avea loc o reorientare fireasca a pietei imobiliare. Se construiesc birouri, apoi spatii rezidentiale pentru angajati si se continua cu spatiile comerciale. In final, retailul are nevoie de spatii industriale si de depozitare. Oricum, piata imobiliara romaneasca mai are nevoie de 3-5 ani pentru a ajunge la adolescenta", a explicat Gabriel Marchievici, managing partner al firmei Eurisko Consulting, cu ocazia lansarii Raportului privind piata imobiliara in 2005.

Birouri din ce in ce mai multe si la preturi tot mai mici

Piata spatiilor de birouri a fost tinta marilor investitori timp de mai multi ani, dar cererea ramane inca mult mai mare decat oferta. "In Capitala, preturile birourilor din clasele A si B au o tendinta descrescatoare. Daca, in anii '96-'97, chiria era de 60 dolari/mp/luna, in '99-2000 a ajuns la 25-26 dolari/mp/luna, acum situandu-se la 17-18 euro/mp/luna birourile clasa A si la 14-16 euro/mp/luna cele de clasa B. Tendinta de scadere va continua, urmand sa ajunga la nivelul celor din Ungaria, Cehia sau Polonia, de 11-13 euro/mp/luna, iar din 2008 ne asteptam sa ajungem la nivelul chiriilor din vestul Europei, de 8 euro/mp", a precizat reprezentantul Eurisko, Radu Lucian. El a mai aratat ca in Romania, in acest moment, investitia intr-un spatiu de birouri este recuperata in 7-8 ani, in conditiile in care in urma cu zece ani era recuperata intr-un an si jumatate. In Cehia insa, amortizarea investitiei are loc in 12-13 ani, iar in Germania in 20 ani.

Casele de valoare medie vor lua locul apartamentelor vechi

Specialistii imobiliari sunt de parere ca anul acesta, la nivel national, pe langa spatiile rezidentiale de lux, constructia de locuinte pentru clasa medie in formare se va dezvolta foarte mult. Ea va oferi o alternativa pentru apartamentele din blocurile vechi, anul acesta urmand sa apara pe piata apartamente si vile de valoare medie, cu preturi cuprinse intre 60.000 si 200.000 euro. "Pretul apartamentelor vechi sufera de o supraevaluare, mai ales avand in vedere caracteristicile tehnice. Nimeni nu se gandeste cand cumpara un apartament ce va face cand se va sparge o teava, mai ales ca toate retelele din aceste blocuri ar trebui inlocuite, durata lor de viata fiind de mult depasita", a declarat Adrian Nicolescu, expert evaluator in cadrul companiei Eurisko. El apreciaza ca oamenii au inceput deja sa faca cercetari amanuntite atunci cand vor sa cumpere o locuinta, tocmai din acest motiv apartamentele vechi fiind din ce in ce mai greu de vandut la preturile actuale.

Spatiile industriale vor atrage multe investitii in urmatorii ani

Piata spatiilor industriale se va dezvolta foarte mult in 2005, dar va fi nevoie de inca cinci ani pentru a acoperi cererea. Specialistii Eurisko apreciaza ca se va investi foarte mult in acest domeniu. "Bucurestiul are nevoie de milioane de metri patrati de spatii industriale. Daca in nord se vor dezvolta mai mult piata rezidentiala si cea de retail, iar in vest cea de logistica, sudul si estul vor apartine spatiilor industriale. Daca pana acum au fost cerute mai mult spatii relativ mici, inchiriate cu 4-4,5 euro/mp/luna de firme mici si mijlocii, in viitor se vor dezvolta spatiile ample", a spus Constantin Banu, manager spatii industriale in cadrul Eurisko. El a precizat ca o investitie in astfel de constructii poate fi recuperata in maximum 10 ani.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri