Circa 4.500 de turisti si-au petrecut vacanta la mare in afara sezonului, cu ocazia programului special organizat in primele doua saptamani ale lunii septembrie. "Din datele noastre circa 4.500 de turisti au venit la mare prin intermediul programului prin care isi puteau petrece o saptamana la mare la tarife reduse", a declarat pentru Rompres, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan.

Oficialul a spus ca tot mai putini turisti prefera acest program in extrasezon, din cauza lipsei de promovare a programului si a lipsei de activitati pentru petrecerea timpului liber. "Din pacate nu exista intelegere din partea autoritatilor locale, care dau autorizatii de functionare pentru unele baruri, discoteci sau sali de spectacole doar pana la 1 septembrie. Ori in perioada 1 - 15 septembrie, cand se desfasoara programul, turistii prefera alte destinatii, pentru ca nu au ce sa faca la noi", a spus Raducan.

El a explicat ca, din nefericire, numarul de turisti care prefera acest program a scazut vertiginos de la anul lansarii, 1999, atunci cand circa 20.000 de turisti au venit pe litoral prin intermediul ofertei "O saptamana la mare".

Hotelierii par sa profite de numarul de turisti din Republica Moldova sau Federatia Rusa, care prefera in extrasezon sa vina pe litoral. "in afara sezonului litoralul ar putea profita de pe urma acestor turisti, din Rusia sau Ucraina, insa pentru cresterea numarului de turisti ar trebui sa avem ce sa le oferim. De multe ori ei pleaca in alte tari si pentru ca au ce sa cumpere la preturi mai mici, haine din Grecia sau bijuterii din Turcia, ori la noi nu e cazul", a declarat Raducan.

Vacanta la Tara aduna cu 50% mai putini turisti

Asociatia Nationala de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC) asteapta o scadere a numarului de turisti care isi vor petrece o vacanta in satele romanesti, a declarat pentru Rompres, presedintele ANTREC, Attila Daragus. "Pensiunile din judetele Harghita, Brasov si Covasna au anuntat ca numarul de rezervari a scazut cu 50% fata de oferta din toamna precedenta", a spus presedintele ANTREC.

Acesta a mentionat ca programul special penru vacanta la tara ar trebui sa fie tratat ca o oportunitate pentru cei care au pensiuni cu scopul de a-si mentine activitate la un nivel satisfacator. "Din pacate, acest program nu se bucura de o foarte mare promovare si de aceea de la an la an numarul de turisti scade", a explicat Attila Daragus.

Programul "Vacanta la tara" este valabil in perioada 10 septembrie - 1 noiembrie 2006, cinci nopti, de duminica pana vineri, in pensiuni de doua, trei si patru margarete. Pentru a-si petrece vacanta la pensiuni de doua margarete, doritorii vor trebui sa plateasca 135 lei de persoana, respectiv 145 lei de persoana la trei si patru margarete. Rezervarile se fac prin filialele ANTREC din judetele: Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Ilfov, Harghita, Neamt si Prahova.