Alin Burcea, noul presedinte ANAT, se plange ca voucherele de vacanta nu functioneaza din cauza ca agentiile de turism sunt obligate la un comision de cel mult 10%.

Agentiile de turism pot aplica un comision de cel mult 10% pentru un pachet turistic cumparat cu vouchere de vacanta, spre deosebire de 14% pentru acelasi pachet turistic cumparat de client cu bani cash, in special in iulie-august, varful sezonului estival. Asta inseamna ca agentiile de turism ar trebui sa aiba doua preturi diferite pentru acelasi pachet turistic, insa softul de vanzare nu poate contine doua preturi diferite pentru acelasi pachet turistic, potrivit lui Burcea.

"Voucherele de vacanta nu functioneaza. Nu ca functioneaza putin, nu functioneaza din cauza limitarii comisionului de 10%. Marea noastra problema este tehnica: nu putem sa avem intr-un singur sistem doua preturi pentru acelasi produs. Omul nu isi ia tichete de vacanta cu o suma fixa, are cat ii da angajatorul. Daca esti obligat sa ai 10% maximal pentru tichete de vacanta si agentiile vand pachete de bani cu adaos de 14% in iulie-august, apar diferente de pret. De exemplu, pentru un hotel pretul unui sejur cu vouchere de vacanta este 1.100 lei si in cash, 1.700 lei. Care este interesul agentiei sa primeasca vouchere, mai ales ca apoi se duce sa le depuna si mai dureaza trei saptamani sa primeasca banii?", a sustinut si s-a intrebat retoric noul presedinte ANAT, Alin Burcea, proprietar al agentiei Paralela 45.

Burcea a sustinut ca ideea voucherelor de vacanta este "extraordinara", insa greseala apare in practica si ca este "anormal" si "ilegal" sa existe doua preturi diferite pentru acelasi pachet turistic. "Legiuitorul a gresit fundamental nesesizand ca un hotel de la munte sau de la mare va fi vandut la doua preturi", a mai spus presedintele ANAT.

Totodata, Alin Burcea a mentionat ca in prezent exista agentii de turism care vand pachete turistice in schimbul voucherelor de vacanta, deci afiseaza doua tarife pentru acelasi pachet turistic, insa el spune ca refuza sa lucreze astfel la agentia sa de turism.

"Cum faci daca clientul a primit de la angajator vocuhere in valoare de 1.500 lei si trebuie sa completeze cu bani cash pentru a achita pachetele turistice? Eu nu stau sa ii invat pe angajati cum sa rezolve problemele unei aberatii dintr-un act normativ. Trebuie scoasa limitarea de 10%", a conchis noul presedinte ANAT.

Voucherele de vacanta se emit pe hartie sau electronic de catre companiile autorizate de Ministerul Finantelor Publice si pot fi acordate de angajatori in limita a sase salarii minime brute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri