Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a intocmit proiectul prin care va fi modificata Legea 18 privind retrocedarea pamintului. Conform ministrului Gheorghe Flutur, actul normativ va fi modificat pina la inceputul lunii mai.

Proiectul prevede ca terenurile persoanelor fizice care au fost preluate de stat sau au fost incluse in cooperativele agricole de productie, fara titlu, revin de drept proprietarilor pe vechile amplasamente. MAPDR considera ca in cazurile in care, la intrarea in vigoare a noii legi, fostii proprietari detin vechiul amplasament, comisiile de fond funciar trebuie sa elibereze titlurile de proprietate chiar daca au fost emise acte de proprietate si altor persoane. Acestea din urma vor putea ataca in justitie noile titluri.
Fostii proprietari pot reveni la vechiul amplasament si pe cale administrativa, atunci cind persoanele in cauza renunta, prin liber consimtamint, la titlurile vechi.

Ca si pina acum, titlul de proprietate pentru suprafata de teren revendicata se emite pe numele tuturor mostenitorilor. Insa, spre deosebire de prevederile actualei legi, acestia trebuie sa depuna cereri de reconstituire a dreptului de proprietate in termen, iar impartirea terenului se va regla tot in instanta. Daca in prezent legea prevede ca terenurile neatribuite, ramase la dispozitia comisiilor, trec in domeniul privat al comunei, orasului sau municipiului, in noile conditii, acest lucru va fi posibil doar dupa incheierea reconstituirii drepturilor de proprietate privata.

O alta modificare importanta consta in introducerea probei cu martori care pina acum nu era acceptata.
Intrarea in vigoare a noii legi ii va scapa de cheltuieli pe acei proprietari care isi revendica pamintul, deoarece ei vor putea cere in instanta ca acestea sa fie suportate de comisiile care se ocupa de reconstituirea dreptului de proprietate. Fostii proprietari pot cere daune materiale morale daca vor putea proba ca, pe parcursul procesului, terte persoane au incercat sa le puna bete in roate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Cum arata consumatorul viitorului? Vino la retailArena 2019 si afla!