Alin Burcea, presedintele ANAT, sustine ca in acest moment "banii turistilor sunt in aer" din cauza ca agentiile de turism sunt asigurate la 50.000 de dolari, o suma mult prea mica pentru ca turistii sa fie despagubiti in caz de faliment sau intrare in insolventa. Astfel, va fi creat un fond de garantare pana la sfaristul anului.

"Agentiile de turism sunt asigurate la 50.000 de dolari, este aproape jenant. Astazi, cu 50.000 de dolari garantie, banii turistilor sunt in aer. In acest moment lucram cu ASF si ANT, avem si un consultant la ANAT. Ne indreptam catre formula unui fond mutual de garantare ca, in principiu, pe directiva europeana, sa putem sa garantam banii clientului", a declarat presedintele ANAT.

Presedintele ANAT a explicat ca, pana la sfarsitul anului, Romania este obligata de UE sa creeze un fond de garantare in turism prin care banii turistilor sa fie protejati in caz ca o agentie de turism intra in insolventa sau in faliment. Astfel, Directiva UE 2015/2.302 din 25 noiembrie 2015 protejeaza astfel clientii care cumpara servicii turistice si spune ca banii turistilor trebuie garanti integral, dar este posibil ca agentiile de turism din Romania sa nu poata sustine acest lucru.

"Nu stiu daca vom reusi sa garantam integral banii clientilor, probabil ca nu, dar sa cresti de la 50.000 de dolari la 1 milion de dolari este un lucru mare", a completat presedintele ANAT.

Fondul de garantare va fi creat de membrii ANAT, iar prima forma va aparea in luna octombrie, potrivit lui Alin Burcea. "Ganditi-va ce imagine avem in opinia publica daca 20 de agentii ar intra in insolventa sau in faliment. Iar imaginea lor negativa se rasfrange asupra tuturor", a explicat Burcea in continuare, mai ales ca agentiile de turism primesc bani de la clienti in avans cu 3-6 luni sau chiar un an in unele cazuri, inainte sa mearga in vacanta.

Citeste si:
Alin Burcea pleaca de la ANAT. Cum vede turismul romanesc
Alin Burcea preda stafeta la...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
13 agentii de turism si ANAT, amendate pentru fapte anticoncurentiale