Turismul viticol in Romania incepe sa prinda curaj, astfel ca numarul cramelor deschise pentru turisti pentru a degusta vinuri si a vizita podogrii a crescut la 60, potrivit unei analize realizate de CrameRomania.ro.

In total, in tara noastra sunt peste 140 de crame care produc vin imbuteliat, insa mai putin de jumatate dintre acestea intra in circuitul pentru turism viticol. Iata unde in Romania pot face turism viticol, cea mai ieftina forma de turism din tara, cu preturi intre 29 si 100 lei.

Click pe imagine pentru marire!

Sursa foto: CrameRomania.ro

Turismul viticol, cunoscut si sub denumirile de oenoturism sau enoturism, reprezinta vizite ghidate in crame unde specialistii prezinta procesele tehnologice, urmate de degustari pentru un numar de 3-7 vinuri in spatii special amenajate, precum si vizite in vie daca starea vremii permite acest lucru. Excursiile la crame pot fi realizate pe tot parcursul anului, dar cele mai propice perioade sunt intre aprilie si noiembrie.

“In ultimii ani observam ca din ce in ce mai multe persoane aleg sa isi petreaca timpul liber vizitand crame. Este un tip de turism care poate fi realizat de oricine, dar in momentul de fata persoanele care calatoresc constant il apreciaza cel mai mult. La nivel de pret, valoarea medie pentru o vizita la crama este aproximativ 50 lei/persoana in care sunt incluse 5 vinuri, apa si mici gustari reci precum paine, grisine, branza, mezeluri, fructe proaspete sau uscate.” spune Alina Iancu, fondator ReVino.ro si CrameRomania.ro.

Chiar daca ritmul de crestere si dezvoltare a turismului viticol este unul incet, sansele ca zonele viticole din Romania sa devina o atractie pentru turisti sunt foarte mari. Cele mai multe crame adunate in acelasi loc se afla in Muntenia - podgoria Dealu Mare (se desfasoara pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri si o latime intre 3 si 12 kilometri), urmata de Oltenia - podgoria Dragasani.

“In zonele unde cramele nu sunt comprimate ca numar, peisajele locale, povestile din spatele cramelor, dar si implicarea personalului sunt factori care atrag turistii care se intorc de mai multe ori in locurile vizitate si recomanda mai departe cunoscutilor experientele traite. De exemplu, in Transilvania distantele dintre crame sunt mari, dar de la o locatie la alta pot fi vizitate atractiile zonei, precum satele sasesti, bisericile fortificate sau salina Turda”, continua Alina Iancu.

La nivel de cazare, in functie de capacitatea fiecarei crame pot fi cazate de la 2 pana la 55 persoane, dar exista si locatii unde turistii nu pot ramane peste noapte. In aceste cazuri, vizitatorii pot alege pensiunile si hotelurile din apropiere, transportul fiind acordat la cerere de catre furnizorii de servicii.

Pentru promovarea turismului viticol din Romania, Alina Iancu a dezvoltat proiectele CrameRomania.ro (singura baza de date bilingva – romana si engleza - a cramelor din Romania), Revino.ro (agregator de tip Trip Advisor al cramelor si magazinelor specializate de vinuri – vinoteci si restaurante – din Romania).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri