Zborurile interne ieftine sunt capitolul la care suntem lideri in Europa. Tara noastra are cele mai ieftine curse aeriene interne din Europa dupa intrarea pe cursele interne a operatorului low cost Blue Air, pretul mediu la 100 de kilometri fiind de 7,12 euro, semnificativ sub nivelul din alte state, in timp ce preturile calatoriilor cu trenul sau cu autobuzul din Romania sunt usor sub media europeana, arata ca studiu publicat de compania online germana de calatorii GoEuro.

Studiul incude date privind preturile calatoriilor din 40 de state europene, insa in 16 dintre acestea nu exista zboruri interne si nu exista preturi disponibile. Potrivit studiului, dupa Romania, in clasamentul celor mai ieftine tari in privinta calatoriilor interne cu avionul urmeaza Portugalia, cu 8,01 euro/100 km, Rusia (8,49 euro), Turcia (8,62 euro) si Spania (12 euro), conform News.ro.

"Romania urca pe prima pozitie in randul tarilor din Europa in care calatoria cu avionul costa cel mai putin, cu putin peste 7 euro pentru 100 km. Singura companie aeriana low cost care opereaza zboruri interne in Romania este Blue Air, care are curse intre principalele orase ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Bacau, Iasi, Sibiu si Constanta. Un zbor intern mediu, de exemplu intre Bucuresti si Cluj-Napoca, costa rareori peste 30 euro", se arata in studiu.

Blue Air, a treilea jucator de pe piata romaneasca a transportului aerian de pasageri, dupa Wizz Air si Tarom, a demarat curse interne in iunie, atacand pozitia Tarom, care a avut monopol pe zborurile din interiorul Romaniei pana vara aceasta.

Compania opereaza patru zboruri pe saptamana pe ruta Bucuresti - Cluj-Napoca, dar a anuntat ca va tripla numarul de zboruri pe aceasta ruta incepand din octombrie. In plus, Blue Air lanseaza din octombrie zboruri intre Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara.

Biletele de avion Blue Air sunt disponibile la tarife incepand de la 89,99 lei, TVA si taxe incluse, dar cu locuri limitate.
In afara de Blue Air, o alta companie aeriana low-cost, Wizz Air, a lansat din iulie prima cursa pe ruta Bucuresti-Cluj, considerata de specialisti cea mai profitabila din Romania.

Aparitia competitiei a fortat si operaorul de stat Tarom sa scada preturile pe cursele interne. Pe cursa Bucuresti-Cluj, Tarom a anuntat inca din primavara preturi de la 40 euro pentru un bilet dus-intors. Din septembrie, un alt operator aerian low cost, Ryannair, opereaza curse Bucuresti-Timisoara la preturi care incep de la 8 euro.

In privinta altor tipuri de transport, Romania este o tara mai putin ieftina, arata studiul GoEuro. Pentru transportul cu trenul, pretul mediu este de 4,56 euro/100 km, ceea ce plaseaza Romania pe locul 23, adica la mijlocul clasamentului european. Cele mai mici preturi la transportul feroviar de calatori sunt in Ucraina (1,56 euro/100 km), Belarus (1,59 euro), Turcia (2,54 euro), Republica Moldova (2,72 euro) si Bulgaria (2,84 euro).

in privinta transportului au autobuzul pe rute interne, pretul mediu de 4,63 euro/100 km plaseaza Romania pe locul al 27-lea in Europa.
In clasamentul general al preturilor, care tine cont de toate modurile de transport, Romania se situeaza pe locul 29 din 40 de tari, cu un pret mediu de 5,44 euro/100 km.

Dupa preturile calatoriilor interne, Romania este mai scumpa decat Bosnia-Hertegovina, Rusia, Estonia, Serbia, Lituania, Macedonia, Letonia, Cipru, Albania, Moldova si Belarus, mai arata studiul citat.

Sursa foto: Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri