Peste 1 milion de turisti au fost in vacanta pe litoralul roamanesc in acest sezon, in crestere cu 11% fata de anul trecut, potrivit unei analize a Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Desi este o cifra record in ultimii 8 ani, din cei 1 milion de turisti doar 50.000 au fost turisti straini, totusi in crestere cu 10% fata de anul trecut.

FPTR sustine ca numarul turistilor pe litoral a crescut datorita reducerii TVA-ul la alimentatie si largirii conceptului de cazare, vremii bune din varf de sezon si contextului politic international, Romania fiind o destinatie sigura.

Dupa un inceput mai timid in luna mai, cererea a explodat in perioada iulie - august, iar in septembrie s-au majorat semnificativ vanzarile sejururilor, in special prin programele,"Inscrieri Timpurii" si “Litoralul pentru toti”. Au ajutat foarte mult si controalele ANAF, care si-au dovedit eficienta, dar a contat si ca prima etapa a lucrarilor pentru largirea plajelor s-a incheiat cu succes. In paralel a crescut calitatea serviciilor oferite si a numarul mare de oferte personalizate, in functie de specificul zonei (cluburi, tineret, familisti, zone salbatice etc.).

Punctele slabe ale acestui sezon sunt neintroducerea impozitului specific si "boicotul CNADR", care a afectat statiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea de 7 ani a lucrarilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adaugat boicotul CFR, "victimele" fiind tot statiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe aceasta ruta, iar peste toate s-a resimtit puternic nepasarea autoritatilor locale fata de aspectul statiunilor.

Pentru turismul de sejur preturile vacantelor nu au crescut sau au crescut nesemnificativ in ultimii ani. Insa pentru turismul de weekend si alte sarbatori legale, tarifele au crescut in acest sezon, avand in vedere cererea foarte mare. In schimb, tragand linie, pe total sezon tarifele nu au fost sensibil mai mari comparativ cu anul trecut. In lunile iulie si august, o parte din marii turoperatori nu au mai avut la vanzare spatii de cazare in foarte multe structuri de primire turistica.

FPTR spune ca anul viitor, avand in vedere realizarile si profitul obtinut in 2016, o parte dintre investitori, in special din nordul zonei Mamaia si sudul litoralului, vor fi interesati de noi investitii. Vor continua investitiile in structurile de primire turistica existente, astfel incat sa se ridice gradul de confort spre minimum 3 stele.

Dupa experienta ultimelor sezoane, estimam, de asemenea, ca si anul viitor va scadea ponderea vanzarilor de vacante la mare prin agentiile de turism, ajungand pentru prima data in ultimii 25 de ani sa acopere mai putin de jumatate din totalul vanzarilor.

Anul 2017 va fi primul de dupa 2008, in care va avea loc o crestere semnificativa a tarifelor, deoarece in perioada 1 iunie - 26 august 2017 estimam ca vor fi foarte putine spatii de cazare disponibile, si acestea numai in anumite hoteluri din sudul litoralului, deci va fi o mare presiune pe cerere in varf de sezon. Tarifele vor creste si pentru ca s-au majorat cheltuielile hotelerilor: au crescut salariile, cu o medie de 20%, iar preturile alimentelor s-au majorat treptat, dar semnificativ.

Anul viitor va exista o disputa intre marii turoperatori care au o bonitate recunoscuta in vederea contractarii spatiilor de cazare, in special a celor de 3, 4 si 5 stele, care ofera demipensiune, pensiune completa si all inclusive. Aceste agentii de turism vor putea oferi garantii (avand inclusiv linii de credit), iar contravaloarea sejururilor se va regasi integral in contul prestatorilor de servicii, inca de la inceperea sejurului.

In concluzie, FPTR estimeaza ca anul viitor va fi mai bun decat 2016 atat ca investitii pe litoral, ca numar de turisti, dar si ca incasaril ale hotelierilor.

*Aceste date sunt aproximative, au fost obtinute in urma estimarilor furnizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri