In plina agitatie pe plan international, cu atacuri teroriste care au sters cateva destinatii de top preferate de romani, reperele industriei de turism par sa se schimbe. Apar noi locuri interesante pe care le alegem, turismul intern pare sa capete contur iar vacantele exotice sunt in continua crestere. Totusi, pe plan local avem nevoie de o coerenta si o strategie, chiar daca anumite locuri devin tot mai accesate de turisti. Am discutat despre toate aceste tendinte in emisiunea WALL-STREET 360 cu Razvan Pascu, consultant marketing turistic.

Dupa ce Turcia s-a confruntat cu probleme de securitate importante si a iesit din lista de optiuni a romanilor, s-au remarcat doua tentinde majore pentru vacantele de vara: alegerea de alte destinatii (precum Malta, Muntenegru sau Croatia) dar si o crestere semnificativa la nivelul turismului intern, in special la cel litoral, dar si la balneo sau circuitele in Maramures, Transilvania sau Bucovina.

Consultantul a remarcat ca in turism apar investitori din alte domenii de activitate, care au viziune, au bani si incep sa cumpere conace, pensiuni sau hoteluri pe care le renoveaza. “Sunt oameni care fac acest lucru din pasiune. Constat cumva ca Romania turistica incepe sa se imparta: sunt aceia care vor doar sa isi recupereze investitia si cei care fac acest lucru doar din pasiune, uneori fara sa se mai gandeasca la bani. Pana la urma, despre asta este vorba in turism: despre pasiune si zambet”.

Insa, cresterea turismului local nu se datoreaza unui program national de promovare coerent, ci doar a incercarilor punctuale ale diversilor investitori de a isi face businessul cunoscut.

“Nu vorbim de un efort al autoritatilor, nu avem nici macar un buget de promovare. Este o industrie care creste fantastic de mult, in acest moment, in intreaga lume, 1 din 10 oameni lucreaza in turism sau intr-o industrie conexa. Incepe sa conteze tot mai mult in PIB-urile tarilor si cumva creste concurenta, trebuie sa facem promovare”, a explicat Razvan Pascu.

O explicatie ar fi ca turismul produce mult mai putin decat alte industrii, fiind sub 2% din PIB, astfel ca nici o crestere de 100% nu ar conta foarte mult.

Insa, exista multe alte oportunitati care se pot dezvolta, pe orizontala. “Luam modelul Viscri: pana acum 10 ani nu ajungeau turisti. Acum sunt 17.000 de turisti care vin anual. Statul acela a crescut dupa ce o fundatie a promovat foarte mult acel loc. localnicii au inceput sa isi transforme casele in pensiuni, au aparut cafenele, baruri, mici mestesugari, rromii din sat fac tururi la caramidarie contra-cost. Ii ajuta pe oamenii de la baza, care au nevoie intr-adevar de ajutor. Chiar daca nu aduce foarte mult la bugetul central, taxele in turism sunt destul de mici, are capacitatea sa aduca o imagine foarte buna, care sa te ajute pe alte industrii si sa ridici oamenii care au probleme sociale”.

Miza pe autenticitate

Razvan Pascu este de parere ca trebuie sa mizam pe autenticitate si sa nu incercam sa imitam modele din alte tari. Mai ales ca nu vom reusi niciodata sa egalam tari ca Austria sau Germania la nivel de infrastructura, de exemplu, ar trebui sa promovam turismul de aventura, turismul balneo sau cicloturismu;.

„ Avem nevoie de structuri in parteneriat public-privat, care sa beneficieze de fonduri de la stat si de fonduri europene, asa cum exista in multe alte tari. Trebuie sa existe dorinta de a lucra in parteneriat, noi vrem sa facem totul individual si este greu”

Razvan Pascu

De asemenea, Razvan Pascu este de parere ca ar ajuta la dezvoltarea turismului si un sentiment mai intens de mandrie nationala: „daca noi mergem in strainatate si doar de plangem si nu incercam sa vorbim despre lucrurile pozitive. SUA sunt un exemplu de nationalism si de marketing turistic foarte bun pe care il putem urma”.

Cum se schimba reperele turismului: repozitionare si destinatii noi

La finalul unui sezon de vara agitat, concluzia principala este ca a fost un an de mari schimbari pentru industria de turism. Pe fondul atacurilor teroriste care au zguduit continentul, se observa o repozitionare atat la nivelul operatorilor, cat si al consumatorilor, constata Razvan Pascu.

“Incep sa apara alte destinatii. Romanii, fiind foarte traditionalisti, mergeau in fiecare vara in aceleasi locuri. Dupa problemele din Turcia, au aparut in atentie destinatii precum Malta, Muntenegru sau Croatia. Aceasta repozitionare face foarte bine atat operatorilor, cat si clientilor. O alta destinatie interesanta este Cipru, unde merg din ce in ce mai multi turci, greci, dar si nemti sau britanici, acestia din urma fiind si cei care dau tonul pietei europene de turism”, a explicat Pascu.

In schimb, destinatiile pentru vacanta de iarna nu au fost afectate. Austria si Bulgaria vor ramane cautate, dar incep sa apara si variante precum Germania sau Franta, chiar daca sunt mai scumpe.

Alta tendinta remarcata de Razvan Pascu pentru urmatoarea perioada vizeaza o continuare a cresterii cererii pentru vacantele exotice – destinatii indepartate sau intercontinentale devin tot mai accesibile pentru romani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri