Un nou model de penitenciar ia nastere in Delta Dunarii, pe un grind asezat la granita romano-ucraineana: o inchisoare fara gratii, in care condamnatii pot umbla fara oprelisti, pot munci si pot trai la fel ca oamenii liberi. O singura piedica sta in calea evadarii: apa Dunarii. Penitenciarul e construit pe o insula, conform Adevarul.

In aceasta perioada in care sistemul penitenciar din Romania e contestat din toate partile, in care inchisorile sunt tot mai pline, iar detinutii scriu pe banda rulanta plangeri la CEDO pentru conditiile in care sunt tinuti, un grup de oameni din Norvegia si Romania incearca sa puna bazele unui nou mod de a-i trata pe cei privati de libertate: o inchisoare bazata pe ideea ca detinutii nu trebuie rupti de societate, ci trebuie tinuti intr-un spatiu care sa le faca mai usoara trecerea de la mediul inchis la libertate. Asa a aparut proiectul Grindul Tataru, un loc din Delta Dunarii inconjurat de ape si potrivit pentru o inchisoare fara gratii.

Zona are o istorie neagra, surprinsa si in versurile celebrei melodii lautaresti „La Chilia-n port“: „La Chilia, la Tataru, bate Maromet cu paru’, ah ce dureros/ La Tataru, la Chilia, bate Lungu cu franghia, ah ce dureros...“. In perimetrul Chilia Veche – Periprava au murit mii de detinuti politic, in anii ‘50. Astazi, locul incearca sa renasca si sa faca uitate aceste orori, pentru a deveni cel mai modern model de penitenciar din Romania.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: ChameleonsEye / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri