Verificarile in randul agentiilor de turism continua , a anuntat Autoritatea Nationala pentru Turism, iar reprezentantii mai multor operatori au venit la sediul ANT pentru a face dovada existentei politei de asigurare, dupa ce autoritatea a retras marti 1.384 de licente. Purtatorul de cuvant al ANT a declarat ca aceasta este cea mai importanta actiune de control in istoria turismului romanesc, avand ca scop "protejare turistului".

In prezent mai sunt licentiate 1.700 de agentii de turism.

„Le-am retras licenta celor care nu aveau polita de asigurare in cazul falimentului sau a insolventei. Continuam controalele, au venit deja multe agentii care si-au facut polita intre timp sau care aveau polita si nu au facut dovada existentei acesteiia cand noi i-am instiintat. Acestea vor fi sterse din listele ANT, a spus Popescu, pentru News.ro.

Potrivit ANT, mai mult de jumatate din agentii nu prezentasera inca din primavara dovada politei de asigurare, iar respectivele agentii functionau ilegal.

„Trebuie sa intelegem ca este cea mai importanta actiune de control in istoria turismului romanesc, asta si din cauza insolventelor celor doua mari companii din domeniu (Mareea si Genius Travel, n.r.). Trebuie sa intelegem ca ANT este implicata in protejarea turistului. Pe noi ne intereseaza ca turistul sa fie protejat in cazul unui faliment sau insolventa si nu mai trebuie sa existe turisti pagubiti”, a mai spus reprezentantul ANT.

Autoritatea Nationala pentru Turism a retras, in vederea radierii din oficiu, 1.384 de licente de turism emise operatorilor economici care nu au prezentat polita valabila de asigurare in cazul insolventei sau falimentului, polita pe care orice agentie este obligata sa o aiba si sa o afiseze public.

“Potrivit art. 10 alin. (5) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism, cu modificarile si completarile ulterioare, este interzisa desfasurarea de activitati turistice specifice agentiilor de turism de catre operatorii economici cu licenta de turism expirata sau fara detinerea politei valabile de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti pentru achizitionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism”, arata un anunt publicat pe site-ul autoritatii.

Agentiile de turism carora li s-a retras licenta nu mai pot desfasura activitati specifice agentiilor de turism. Aceste agentii au fost notificate in prealabil, iar lista lor a fost facuta publica in perioada martie-septembrie 2016 pe site-ul ANT. O a doua notificare a fost trimita fiecarei agentii de turism pe 23 august, iar lista finala a agentiilor de turism care au ramas fara dreptul de a vinde pachete turistice fiind publicata pe 4 octombrie.

Orice agentie de turism este obligata sa incheie o polita de asigurare impotriva insolventei sau a falimentului si sa faca dovada existentei acestei polite. Aceste polite acopera despagubiri de 10.000 de dolari, in cazul agentiilor de turism detailiste, fie 50.000 de dolari pentru touroperatori.

Polita de asigurare trebuie innoita in fiecare an. Daca o agentie de turism sau un touroperator s-ar inchide, fara aceasta asigurare, turistii risca sa ramana fara banii platiti pe vacanta. Anul acesta, doi mari turoperatori - Genius Travel si Mareea - au intrat in insolventa, la cerere, dupa ce si-au anuntat clientii ca nu le mai pot onora vacantele deja platite.

Sursa foto: CHRISTIAN DE ARAUJO/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri