Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) apreciaza ca decizia Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) de retragere a licentelor detinute de agentii de turism care nu aveau polita de asigurare in caz de insolvabilitate, insolventa sau faliment intareste disciplina privind comercializarea pachetelor turistice si protejeaza persoanele fizice si juridice care contracteaza pachete turistice.

In lista anuntata de ANT pe 4 octombrie 2016 nu se afla numai agentii de turism care functionau fara sa detina o polita de asigurare valabila. Pentru o mare parte din cele care figureaza in lista licenta a fost radiata la cerere, in 2016, pentru ca si-au oprit activitatea sau si-au schimbat sediul in ultimii sase ani.

„ANAT sustine ANT in actiunile de eliminare din piata a companiilor care nu respecta legea si care reprezinta un pericol pentru toti cei care le cumpara pachetele turistice. Dupa masura luata de ANT stim dimensiunea pietei: 1.854 de agentii de turism functioneaza legal. Actiunea ANT este prima etapa din suita de masuri pe care institutia le va lua pentru ca banii turistilor sa fie in totalitate asigurati. Urmeaza o serie de acte normative in acest sens, in conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de calatorie. Totul in favoarea turistului si pentru turist!”, declara Alin Burcea, presedinte ANAT.

In evidentele ANT exista in prezent peste 1.800 de agentii de turism active, care respecta principalele conditii de functionare: detin o polita de asigurare valabila, licenta emisa de ANT si brevet de turism pentru manager. Lista agentiilor de turism care functioneaza legal se afla pe pagina de internet a ANT (http://turism.gov.ro/autorizare-turism/).

ANAT indeamna turistii sa efectueze constant o verificare a agentiei de turism de la care intentioneaza sa cumpere un pachet turistic, cautand pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existenta politei aflate in termenul de valabilitate, a licentei de functionare si a brevetului de turism al managerului, precum si pe pagina de internet a Autoritatii. Prin decizia Consiliului Director, odata cu schimbarea paginii de internet a asociatiei, polita de asigurare va fi postata si pe www.anat.ro. In sprijinul agentiilor membre care isi reinnoiesc polita, ANAT va urmari actualizarea informatiilor si pe site-ul ANT.

Citeste si:
Cum ar putea fi protejati banii dati de romani pe vacante
Cum vrea ANAT sa protejeze...

ANAT este asociatia patronala a agentiilor de turism din Romania, carora le reprezinta interesele profesionale la nivel national, european si international. Asociatia are ca membri activi 500 de agentii de turism, cele mai importante din tara, care cumuleaza peste 85% din vanzarile pachetelor de turism si calatorie, estimate la aproape un miliard de euro anual si au impreuna peste 4.600 de angajati. Industria turismului in Romania are peste 120.000 de angajati si contribuie la economia nationala cu aproape 2% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Burcea: Suntem tampiti ca nu reusim sa aducem turisti din Ungaria