Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) vrea sa infiinteze un Oficiu de Garantare in Turism prin care banii dati de turisti pe pachete de vacantele sa fie asigurati si romanii sa ii recupereze in cazul in agentiile de turism vor intra in insolventa sau faliment, asa cum s-a intamplat anul acesta cu agentiile Mareea si Genius Travel.

In prezent, pachetele turistice sunt asigurate in limita a 10.000 de dolari la o agentie detailista, mica sau in limita a 50.000 de dolari la o agentie turoperatoare, sume care sunt insuficiente in opinia presedintelui ANAT, Alin Burcea.

Astfel, membrii asociatiei propun infiintarea unui Oficiu de Garantare in Turism, propunere inaintata ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism) aflata in subordinea Guvernului, care va presupune urmatoarele lucruri:

  • 4 moduri de garantare: contributie la un fond de garantare, polita de asigurare, scrisoare de garantie bancara, depozite colaterale si alte instrumente financiare, dintre care fiecare agentie de turism va alege acea metoda care ii este favorabila
  • pentru fondul de garantare, contributia unei agentii va fi stabilita in functie de volumul de vanzari garantabile si de bonitate
  • suma garantata pentru fiecare agentie de turism: 15% din volumul de vanzari garantabil al comerciantului, dar nu mai mult de 2,5 milioane lei
  • se desfiinteaza ideea de agentie turoperatoare si agentie detailista si se merge pe ideea de responsabilitate. Cel care face pachetul se va numi “organizator” in loc de turoperator si detailistul se va numi “comerciant”.

"Se pare ca ne-a ajuns cutitul la os pentru ca Europa a zis Romania, ia mai lasati voi glumele balcanice si haideti sa intrati in Europa si cu garantarea pachetelor turistice. Este clar ca trebuie sa urmam linia directivei europene care spune foarte clar: toate pachetele, toate incasarile de la turisti trebuie asigurate", spune Alin Burcea, presedintele ANAT.

Ce ar putea face turistul daca in cazul unor daune

In cazul in care agentiile de turism nu pot onora pachetele turistice, romanii vor putea sa mearga la viitorul Oficiu de Garantare pentru a-si recupera banii dati pe vacante. Pe scurt, “turistul nu va mai simti falimentul turoperatorului respectiv”, spune Dan Goicea, presedinte ANAT Bucuresti si proprietarul Cocktail Holidays, una dintre cele mai mari agentii de turism turoperatoare.

In 2018 este termenul limita pentru implementarea directivei europene care impune garantarea banilor turistilor dati pe pachete de vacanta. Autoritatea care lucreaza la implementarea acestei directive este ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor).

Pe langa infiintarea acestui Oficiu de Garantare, ANT propune aplicarea de amenzi de 10 ori mai mari, de pana la 4.000-10.000 de lei, pentru nereguli la vanzarea de pachete turistice.

Sursa foto: Marie Maerz/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri