Luna decembrie este cea mai aglomerata luna din an pentru zborurile spre si dinspre Romania, spun statisticile Vola.ro. Inca din timpul verii romanii isi rezerva zborurile spre vacante in afara tarii sau din orasele in care lucreaza, spre Bucuresti. Cresterea numarului de bilete de avion cu data de calatorie in luna decembrie, fata de restul anului, depaseste 40%. Aproximativ 70% dintre biletele de avion pentru luna decembrie, sunt bilete de inbound, care au ca destinatie finala Bucurestiul.

Conform datelor Vola.ro, cei mai multi romani care locuiesc in strainatate aleg sa revina in tara in perioada sarbatorilor de iarna. Aproximativ 45% dintre zborurile inbound pentru luna decembrie sunt rezervate in avans in septembrie sau octombrie, iar circa 30% sunt rezervate last-minute, la inceputul lunii decembrie.

Decembrie este si luna in care romanii platesc cele mai multe taxe de surplus de bagaj sau bagaje de cala suplimentare. Conform Vola.ro, 80% dintre biletele de avion vandute pentru luna decembrie, includ cel putin un bagaj de cala. In restul anului acest procent scade la aproximativ 40%.

Retrospectiva anului 2016. Cele mai ieftine zboruri au fost spre Germania, de la 6 euro

Anul 2016 a fost un an bun pentru companiile low-cost, care au vandut bilete din Romania spre Germania cu preturi foarte mici. Un zbor spre Berlin a inceput de la 6 euro dus-intors.

In medie, calatorii au cheltuit 92 euro pentru un bilet de avion dus-intors pe ruta Bucuresti-Roma. Preturile medii din capitala spre cele mai populare destinatii din strainatate au fost: 129 euro pentru destinatia Londra, 150 euro spre Madrid, iar preturile biletelor pentru Paris si Barcelona au oscilat intre 170-180 euro. Cel mai scump bilet de avion cumparat prin intermediul Vola.ro a fost un bilet pe ruta Bucuresti – Calgary (Canada), pentru care o persoana a platit peste 4.400 de EUR, cu 3 zile inainte de data plecarii.

In general, turistii romani si-au rezervat vacanta cu aproximativ o luna si jumatate inainte, in cazul sejururilor, si cu 2 luni si jumatate inainte, in cazul city break-urilor. Avand in vedere perioadele in care romanii au rezervat biletele in anul 2016, cele mai multe bilete de avion au fost achizitionate in luna septembrie, iar in luna ianuarie au fost inregistrate cele mai putine cereri.

Destinatia preferata de city-break in 2016

In cazul city break-urilor, Roma a fost cea mai populara destinatie in randul clientilor Vola.ro. Barcelona, Venetia, Londra si Paris au completat topul primelor cinci destinatii de city break. In general, turistii au optat pentru city break-uri de doua persoane, cu durata de 3-4 nopti. Recordul anului 2016 a fost un city break de 6.500 euro, la Amsterdam, pentru un grup de 8 persoane, care a inclus 4 nopti de cazare, transport cu avionul si excursii optionale.

Turistii romani au platit in medie 440 de euro de persoana pentru un city-break in afara tarii, cu transportul si cazarea incluse. Pentru un city-break la Barcelona au scos din buzunar in jur de 770 euro, iar pentru destinatii ca Venetia-560 euro. Cei mai norocosi dintre acestia au profitat de ofertele Vola.ro si au mers in Roma pentru 2 nopti, cu doar 89 euro de persoana.

Vola este una dintre cele mai mari agentii de turism din Romania, alaturi de TUI TravelCenter/Eurolines, Perfect Tour, Christian Tour, Happy Tour. Pe piata online, principalii jucatori sunt Paravion, Tripsta si eSky. In 2015, Vola Romania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 42,47 milioane de euro, inregistrand o crestere de 54% fata de 2014, iar la nivel de grup, cifra de afaceri a fost de 63,25 milioane de euro.

Sursa foto: Alberto Pérez Veiga/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri