Numarul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din Romania a crescut anul trecut cu 23,5%, pana la 16,39 milioane de pasageri, din care peste doua treimi au trecut prin aeroportul Henri Coanda, potrivit datelor publicate de catre Institutul National de Statistica (INS).

Aeroportul Henri Coanda, principala poarta aeriana a Capitalei, a avut anul trecut 10,98 milioane de pasageri, 67% din totalul pasagerilor inregistrati in Romania, informeaza News.ro.

Pe locul doi in topul aeroporturilor se afla Cluj-Napoca, cu 1,88 milioane de pasageri (11,5%), iar pe trei aeroportul Traian Vuia din Timisoara, cu 1,16 milioane pasageri (7,1%).

Din total, transportul international are o cota de 89,1% (14,6 milioane pasageri), restul fiind pasageri pe curse interne.

Pe segmentul transportului international de pasageri, aeroportul Henri Coanda are o cota de 69,2%, cu 10,1 milioane pasageri, fiind urmat de Cluj-Napoca cu 10,8% si de Traian Vuia cu 6,3%.

Pe sectorul transportului intern, aeroportul din Otopeni are o cota de 48,9%, fiind urmat de Cluj-Napoca cu 16,8% si de Traian Vuia cu 13%.

In traficul international de pasageri, primele trei aeroporturi de origine de unde provin pasagerii debarcati in Romania, stabilite dupa numarul pasagerilor in curse regulate, sunt aeroportul Londra-Luton (656.234 pasageri), aeroportul Munchen (392.186 pasageri) si aeroportul Milano-Bergamo (334.817 pasageri).

Principalele tari, dupa aeroportul de origine, de unde au sosit pasagerii curselor aeriene regulate debarcati in Romania au fost: Italia (1,57 milioane pasageri), Marea Britanie (1,09 milioane pasageri) si Germania (1,06 milioane pasageri).

Traficul de marfa pe aeroporturile din Romania a inregistrat un ritm mult mai scazut de crestere decat cel de pasageri, 9,7%, de la 36.600 tone in 2015 la 40.100 tone in 2016.

Aeroportul Henri Coanda are o cota de piata pe acest segment de 85%, urmat de Traian Vuia cu 9,7% si de Cluj-Napoca cu 2,6%.

Henri Coanda a inregistrat in 2016 a patra crestere din Europa, de 18,3%, la categoria aeroporturilor cu 5 - 10 milioane de pasageri pe an, potrivit unui comunicat publicat recent de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), companie care administreaza cele doua aeroporturi de langa Bucuresti.

Sursa foto: Sidarta/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri