Dupa criza financiara, Bucurestiul a cunoscut o crestere continua a numarului de unitati de cazare (hoteluri), ceea ce constituie, potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta Christie&Co, un rezultat direct al prosperitatii economice a capitalei tarii noastre in ultimii sase ani. Cu toate acestea, spre deosebire de cele mai multe orase din Europa de Vest, hotelurile noi deschise au fost, de regula, mai mici decat unitatile de cazare similare deja existente.

Piata hoteliera din Bucuresti

Prin urmare, in perioada analizata, numarul mediu de camere per unitate hoteliera a scazut de la 186 la 160 de paturi. In graficul de mai jos se observa, de asemenea, o scadere abrupta a numarului de paturi disponibile in 2013, cauzata de inchiderea mai multor hoteluri, arata Christie&Co.

In graficul de mai sus, CAGR reprezinta rata compusa de crestere anuala. Asa cum mentioneaza si autorii studiului, ritmul de crestere a unitatilor hoteliere a depasit ritmul de crestere a camerelor. Astfel, piata hoteliera din Bucuresti a inregistrat o crestere de 19% a numarului de unitati hoteliere si de 2% a numarului de paturi, in ultimii cinci ani.

"Bucurestiul poate fi considerat o stea in ascensiune in ceea ce priveste piata hoteliera intre orasele din Europa Centrala si de Est. In ultimii ani, capitala Romaniei si-a castigat o reputatie de destinatie pentru intalniri si evenimente corporate. Acest lucru, impreuna cu imbunatatiri importante in infrastructura orasului, a dus la o crestere puternica a cererii si la o imbunatatire a tuturor indicatorilor cheie de performanta. Veniturile zilnice pe camera de hotel au crescut cu 6,3% in ultimii cinci ani, la 55,5 euro", potrivit Christie&Co.

Structura ofertei din piata hoteliera

Lantul hotelier Accor dispune de cea mai puternica prezenta de brand pe piata de profil din Capitala, cu cinci hoteluri, urmat de Wyndham si Phoenicia cu patru si Best Western cu trei hoteluri. In ceea ce priveste numarul paturi, tot Accor conduce cu aproape 2.000 de paturi sub brandul sau. Odata cu deschiderea unui hotel Mercure (97 camere) si Hilton Garden Inn (201 camere), Accor si Hilton au in plan o noua consolidare a pozitiilor pe piata.

In 2016, Institutul National de Statistica (INS) centraliza un numar total de 19.000 paturi disponibile in unitatile hoteliere din Bucuresti, dintre care o pondere de 54% (aproximativ 10.300) erau detinute de branduri internationale.

Potrivit studiului, lupta acerba dintre investirori pe yielduri pe piata hoteliera din orasele cheie europene isi muta continuu atentia catre activele si din pietele secundare din Europa Centrala si de Est, unde sunt randamente mai ridicate. Ca urmare, si piata hoteliera din Bucuresti a inregistrat o serie de tranzactii de profil interesante in ultimii ani. De exemplu, JW Marriott Bucharest Grand Hotel a fost vandut de Bank of Cyprus catre Strabag SE in 2014, urmat de achizitia K+K Elisabeta de catre Highgate Hotels si a Howard Johnson Grand Plaza Hotel de catre Tatika Investments in 2015.

Cum arata cererea din piata hoteliera

Cu exceptia anului 2009, Bucurestiul a inregistrat o crestere continua a sosirilor si innoptarilor in hoteluri, indiferent din tipul de cazare. Piata a inregistrat o crestere anuala compusa a sosirilor de 7,7% si de 5,4% a innoptarilor, insa durata de sedere s-a redus de la doua zile pana la 1,6 zile.

In 2016, Capitala a atins un nivel record de 1,9 milioane de sosiri si 3 milioane de innoptari. O pondere de 60% din totalul innoptarilor a fost generata de catre vizitatorii straini. Spre comparatie, la nivelul intregii tari vizitatorii straini reprezinta doar 21% din innoptari. Ca urmare, Bucurestiul constituie un hub de afaceri si turism pentru Romania. Cele doua aeroporturi, Henri Coanda si Aurel Vlaicu au avut un numar record de 11 milioane de pasageri in 2016 si o rata de crestere anuala de 8,1% in ultimii cinci ani.

RevPAR in 2016: 55,5 euro

Datorita cresterii mentionate a innoptarilor si rata de ocupare s-a imbunattit in unitatile hoteliere din Capitala in ultimii cinci ani, ajungand la 71,1%, ceea ce constituie o rata de crestere anuala de 5,4%, potrivit Christie&Co. Rata inchirierilor zilnice (Average Daily Rate) a fluctuat insa destul de mult in ultimii ani. Acesta a suferit un declin de 3,8%, pana in 2014, dar a cunoscut ulterior o recuperare puternica, pana la 77,8 euro anul trecut. Venitul pe camera (RevPAR) a cunoscut acelasi trend cu rata de ocupare si s-a imbunatatit continuu in perioada 2011-2016, la o rata de crestere anuala de 6,3%.

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri