Romanii dornici sa-si planifice din timp vacanta au venit in numar mare la Tirgul National de Turism. Vacantelor clasice li s-au adaugat oferte de turism cultural sau romantic. Reducerile merg pina la 20%. Preturile pentru Litoralul autohton vor fi mai mari decit anul trecut.

Agentiile de turism se bat in oferte in aceste zile la Romexpo, la Tirgul National de Turism. Si in acest an se constata ca preturile pentru excursiile in strainatate le concureaza serios pe cele interne. Probabil si din aceasta cauza este usor sesizabila o diversificare a ofertei pentru destinatiile externe. De asemenea, charterele au din ce in ce mai mare cautare in Romania. Si ofertele de Pasti se dovedesc atractive. Originala a fost oferta adresata amatorilor de senzational, care vor putea vizita Alaska.

Oferte de Pasti

Mare cautare au programele de Pasti. Cei care nu simt nevoia sa petreaca sarbatoarea in familie pot opta pentru o excursie in Israel, care costa in jur de 700 de euro. Ei pot vizita Sfintul Mormint, Zidul Plingerii sau locurile in care a patimit Iisus. Capitalele europene pot constitui o varianta mai ieftina. Astfel, un sejur de sase zile la Paris, intr-un hotel de trei stele ajunge la 600 de euro, in vreme ce Roma este o destinatie mai accesibila, costind in jur de 360 de euro de persoana. O varianta mult mai ieftina o constituie Grecia. Astfel, un circuit de opt zile, care include Paralia Katerini, Meteora, Atena, Peloponez, cu cazare in hoteluri de doua sau trei stele si transport cu autocarul costa 300-310 euro de persoana. O excursie de cinci zile in Grecia costa intre 150 si 250 de euro de persoana. Reducerile oferite pentru aceste pachete sint intre 10 si 20%, in functie de agentie.

Mai ieftin in tara

Ofertele pentru destinatiile interne sint mai ieftine. Astfel, pentru patru nopti de cazare intr-un hotel de trei stele din Neptun se va plati putin peste 1.100.000 de lei, iar pentru trei nopti de cazare intr-un hotel de doua stele in Mamaia pretul este de aproximativ 800.000 de lei de persoana. Cei care vor sa mearga la munte vor cheltui mai mult. Intr-un hotel de trei stele din Sinaia, trei nopti de cazare, cu mic dejun si masa de Pasti costa in jur de 3.500.000 de lei, in vreme ce intr-un hotel de patru stele din Poiana Brasov, trei nopti de cazare si masa costa 5.250.000 de lei. ANTREC a lansat o oferta de petrecere a acestei sarbatori in Delta Dunarii. Patru nopti de cazare costa 139 de euro.

Preturi la mare

Preturile pentru sejururile pe Litoral vor fi cu aproximativ 10% mai mari decit anul trecut. Acestea difera in functie de sezon si de unitatea de cazare. Un sejur de sase nopti intr-un hotel de trei stele cu mic dejun poate sa coste 3.200.000 de lei, intr-o perioada mai relaxata. La sfirsitul lunii iulie si inceputul lunii august preturile sint mai mari. Zece nopti de cazare cu pensiune completa intr-un hotel de doua stele din statiunea Mamaia poate sa ajunga la 12.900 000 de lei, in vreme ce in luna iunie de exemplu, pretul ajunge la circa noua milioane de lei in aceleasi conditii. In Venus, un pachet similar in perioada cea mai solicitata ajunge chiar si la 10,5 milioane de lei, in vreme ce in Cap Aurora un sejur cu sapte nopti de cazare depaseste suma de sapte milioane de lei. Preturile sint si mai mari la hotelurile de trei stele. De exemplu, pentru sase zile in virf de sezon la un hotel de trei stele din Mamaia se vor plati in jur de 9,5 milioane de lei. Exista si pachete mai ieftine, pentru cei mai putin pretentiosi. In virf de sezon, sase nopti de cazare doar cu mic dejun intr-un hotel de doua stele ajunge si la cinci milioane de lei. Unii operatori acorda reduceri pentru cei care isi achita din timp vacantele. Pentru Litoralul romanesc sint reduceri de 5-7%.

Concurenta externa

Preturile pentru excursiile catre destinatii externe concureaza serios ofertele interne, mai ales ca reducerile oferite sint de 10-20% pentru cei care isi asigura din timp vacanta. Pentru pachetele turistice externe s-au pastrat, in mare, tarifele in euro de anul trecut. Data fiind deprecierea monedei europene fata de leu, inseamna o scade-re a preturilor in lei, spune presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Lucia Morariu. O excursie in Malta, cu sapte nopti de cazare la un hotel de patru stele costa peste 450 de euro, in vreme ce o excursie in Tunisia, tot de sapte zile, poate sa ajunga la 335 de euro. Operatorii considera ca si in acest an cererea cea mai mare va fi pentru sejururile in Spania, insa afirma ca Antalya redevine o destinatie agreata de turistii romani. Am introdus o cursa charter saptaminal pentru ca sint solicitari. De altfel, vacantele charter sint foarte solicitate, spune Cristina Irimia, director de marketing Jinfo Tours. O astfel de vacanta de o saptamina in Antalya, cu transport cu avionul, cazare si demipensiune are preturi de la 192 de euro, in vreme ce un sejur la Halkidiki in conditii asemanatoare costa de la 99 de euro. Ramine de vazut daca sperantele agentiilor in vinzari record se vor confirma.

Copos vrea straini

Vicepremierul George Copos a spus la Tirgul National de Turism ca strategia de dezvoltare a turismului trebuie sa aiba drept tinta atragerea vizitatorilor straini. El a spus ca infrustructura nu mai permite turismul de masa, specific perioadei dinainte de 1989. Este vremea pentru turismul ecologic, care are drept tinta europeanul, a spus George Copos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri