1. Strazile din Borehamwood

1. Strazile din Borehamwood

“Nu este un loc deosebit de frumos din punct de vedere estetic, dar am vazut cum s-a transformat dintr-un drum rutier dominat de trafic, intr-un oras cu un centru functional, cu o strada mai linistita, mai pietonala”, a spus designerul urban Kurland.

Sursa foto: Shutterstock/ C.L

2. Millennium Park in Chicago, SUA

2. Millennium Park in Chicago, SUA

“A fost clar o schimbare de joc, nu numai pentru Chicago si pentru imobilul care inconjoara parcul, ci pentru influenta sa asupra oraselor de pretutindeni”, a spus Carol Coletta, vicepresedintele Community and National Initiatives for the John S. and James L. Knight Foundation.

Coletta gestioneaza milioane de dolari anual in granturi pentru proiectarea orasului si sustine ca Millennium Park este spatiul public ideal, pentru ca parcul gazduieste opere de arta si evenimente publice.

Sursa foto: Shutterstock/Sorbis

3. Spruce Street Harbor Park in Philadelphia, SUA

3. Spruce Street Harbor Park in Philadelphia, SUA

In apropierea unei planje urbane, Spruce Street Harbour Park ofera o atmosfera frumoasa prin lumini colorate in timpul noptii si hamace pentru relaxare. Coletta spune ca acest proiect a fost intentionat pentru o anumita perioada de timp, dar a fost indragit de oameni si elementele de design ale acestui proiect au fost copiate si de altii pe scara larga.

Sursa foto: Shutterstock/Jon Bilous

4. The central square in Seaside (Florida), SUA


4. The central square in Seaside (Florida), SUA


Construirea unui ansamblu rezidential care sa para a fi un mis orasel este aproape imposibila, spune fondatorul companiei Mouzon, Steve Mouzon. Dar fondatorul si dezvoltatorul al Seaside din Florida a facut exact acest lucru, folosind spatiul public pentru a promova o noua comunitate independenta, strans legata.

“Dezvoltatorul a avut curaj sa construiasca un oras, cu un oficiu postal, un magazin alimentar, o librarie, o colectie de restaurante si magazine cu apartamente deasupra”, a spus Mouzon.

Sursa foto: Shutterstock/ Felix Mizioznikov

5. Strazile din New Orleans, SUA

5. Strazile din New Orleans, SUA

Designul strazilor din New Orleans sunt exceptionale, pentru ca sunt facute pentru plimbari. Eric Kronber, directorul firmei de design si arhitectura Kronberg Wall, sustine ca este un oras frumos, iar strazile acestuia sunt perfecte pentru locuitorii orasului si atrag vizitatorii.

Sursa foto: Shutterstock/ f11photo

6. Prospect Park in Brooklyn (New York), SUA

6. Prospect Park in Brooklyn (New York), SUA

“Sunt atat de multe lucruri pentru atat de multi oameni si serveste cu adevarat toate comunitatile din jur. (…) Este in acelasi timp si o frumoasa scapare in natura, fiind reprezentativa pentru oras si oameni”, a precizat Julie Ember, associate director of design at New York's Bryant Park Corporation and 34th Street Partnership.

Sursa foto: Shutterstock/NattyC

7. Hosier Lane in Melbourne, Australia

7. Hosier Lane in Melbourne, Australia

Hosier Lane este o "sosea de graffiti in centrul orasului Melbourne, care a adus efectiv gentrificarea artei stradale si a legitimat validitatea acesteia in cultura moderna a orasului", sustine Dale Bowerman, care a lucrat ca planificator urban pentru orasul Melbourne.

Sursa foto: Shutterstock/Javen

8. Biblioteca de stat La Trobe din Melbourne, Australia

8. Biblioteca de stat La Trobe din Melbourne, Australia

Sala de lectura din aceasta biblioteca este un loc in care oamenii se pot baza mereu ca vor sta in liniste si vor putea reflecta. Spatiul octogonal a fost conceput pentru peste un milion de carti si pana la 600 de persoane, ceea ce a devenit atractiv pentru vizitatori.

Sursa foto: Shutterstock/ Marcel van den Bos

9. Striezelmarkt in Dresda, Germania

9. Striezelmarkt in Dresda, Germania

Striezelmarkt este “cea mai veche piata de Craciun din Germania”. Craig Toocheck, designer al National Association of City Transportation Officials din New York, spune ca piata este un spatiu comun in care oamenii se pot aduna si petrece impreuna.

Sursa foto: Shutterstock/cge2010

10. Place Jacques Cartier in Montreal, Canada

10. Place Jacques Cartier in Montreal, Canada

Situat langa portul vechi din Montreal, Place Jacques Cartier este o piata publica care gazduieste opere de arta si chioscuri stradale. Este o zona fara masini pe timpul verii.

"Primul loc public de care m-am indragostit ca un copil a fost Place Jacques Cartier", a precizat Brent Toderian, fondatorul TODERIAN UrbanWORKS din orasul Vancouver.

Sursa foto: Shutterstock/ Vlad G

Sursa foto: Shutterstock.com/cdrin