Glasgow, Scotia

Glasgow, Scotia

Atat laic cat si spiritual, in orasul incredibil de prietenos Glasgow trecutul clasei de mijloc se impleteste cu hedonismul modern vesel printre cladirile serioase victoriene si depozitele din secolul al-18-lea, restaurate. Observa oamenii in faimoasa piata Barras, ospateaza-te cu fructe de mare de pe coasta de vest a Scotiei in cartierul Merchant City, plimba-te prin oras si descopera felinarele locale in stil Art Nouveau, omagiul arhitectului Charles Rennie Mackintos.

Cand vremea devine mohorata, viziteaza muzeele eclectice ale orasului (aproape toate sunt cu intrare gratuita), cauta discuri vintage de vinil sau bea un paharel de whisky intr-unul din multele baruri si cluburi populare, cu muzica vesela, farmec din plin si personalitate scotiana.

Sursa foto: cornfield / Shutterstock

Cordoba, Spania

Cordoba, Spania

Ecoul muzicii spaniole cantate la chitara se aude din curtile tainice, creand o atmosfera melancolica. Mirosul portocalilor este purtat de vant si palmieri umbresc aleile gradinilor inverzite. Vechile cartiere evreiesti si musulmane, un labirint de strazi inguste si sinuoase. Pe vremuri, cel mai mare si mai relevant centru cultural, acum acest oras antic, relaxat si seren, isi pastreaza mostenirea maura pentru sine.

Incontestabila bijuterie a coroanei este Marea Moschee din Cordoba , o marturie a trecutului sau multicultural sofisticat si o capodopera care ti se reveleaza in alt mod cu fiecare vizita. Pentru a te bucura de stilul de viata andaluzian modern (si de mancarurile sale delicioase!) iesi in oras in piata Plaza de las Tendillas sau plimba-te pe strazile animate, marginite de raul Guadalquivir.

Sursa foto: Pabkov / Shutterstock

Bergen, Norvegia

Bergen, Norvegia

Gratia tipic nordica a vechiului oras Bryggen, cu aleile sale pavate cu lemn si randuri de cladiri care se sustin amical una pe cealalta, este intrecuta doar de peisajele superbe ale muntilor salbatici si ale vailor ametitoare care il incojoara. Natura de aici este absolut splendinda.

Situat printre fiorduri si dealuri, orasul BergenKODE 3, casa celei mai mari colectii de picturi de Edvard Munch, din afara Oslo-ului. Iar cireasa de pe tort? Nu a fost niciodata mai ieftin sa vizitezi orasul Bergen decat este in zilele noastre.

Sursa foto: Luca Santilli / Shutterstock

Montpellier, Franta

Montpellier, Franta

Mandru si multicultural, rafinat dar prietenos, insoritul Montpellier are un stil mediteranean sic, fara sa diminueze din aerul sau tineresc modern. Bulevarde largi, marginite de case elegante, si piete frumoase, cu fantani acoperite de muschi, care dau spre stradutele din vechiul cartier, plaje cu nisip fin situate la o aruncatura de bat, totul este fermecator.

Plimba-te prin centrul istoric, inchis traficului auto, cauta antichitati si bea o cafea in piata Place de la Comedie sau mergi cu tramvaiele cu design de Christian Lacroix prin oras. Fa un tur prin Muzeul Fabre, viziteaza cartierul Antigone, progresist din punct de vedere artistic, sau scapa de jungla urbana, relaxandu-te in gradina botanica Jardin des Plantes. Bineinteles, sunt multe baruri pline cu vin in care poti sa petreci noaptea palavragind, doar esti in sudul Frantei, mon ami.

Sursa foto: tichr / Shutterstock

Basel, Elvetia

Basel, Elvetia

Desi orasul Basel este mic, are o scena artistica fenomenala. Simtul sau estetic perfect se vede in tot, de la muzeele de talie mondiala si arhitectura eleganta pana la restaurantele sale rafinate si buticurile cochete. Da o raita prin targul de vechituri Petersplatz pentru haine second-hand, carti si maruntisuri. Fa o tura cu un feribot cu motor electric sau urca in Catedrala Münste, in stil romano-gotic, pentru a vedea privelistea raului Rin, unduindu-se dinspre Germania.

Viziteaza orasul in februarie, cand are loc marele carnaval de primavara Basler Fasnacht. Pana si un oras elvetian elegant precum Basel are o cultura underground indrazneata. Mergi in cartierul muncitoresc Kleinbasel pentru baruri urbane plin de viata.

Sursa foto: Roman Babakin / Shutterstock

Sursa foto: goodluz / Shutterstock