Cei peste 88.000 de turisti romani care au plecat in diverse destinatii din tara in minivacanta de 1 Decembrie au cheltuit aproximativ 9,4 milioane de euro pe cazare si servicii de masa, reiese dintr-o analiza a Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"Pentru prima oara dupa 1989, pachetele de city break interne au fost mai bine vandute decat cele din strainatate, ceea contureaza o noua tendinta in turismul romanesc. Turistii au profitat de tarifele cu pana la 70% mai mici decat cele din timpul Sarbatorilor de iarna si de faptul ca au avut mai multe zile libere decat in alti ani. Din datele centralizate de catre FPTR reiese ca mai mult de 88.000 de romani au plecat in vacante in tara in aceasta perioada, cei mai multi dintre ei au fost in marile orase si in statiunile montane", potrivit unui comunicat al organizatiei, citat de Agerpres.

Din calculele FPTR, cheltuiala medie pentru cazare si mesele incluse a turistilor romani care au preferat destinatiile interne a fost de aproximativ 350 de lei pe sejur, in crestere cu 5% fata de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul si distractia, a fost in medie, de 300 lei pe sejur, pentru fiecare turist.

Conform analizei, pentru prima oara in ultimii 27 de ani, pachetele de city break interne au fost mai bine vandute decat cele in orasele turistice europene. Spre deosebire de anii in care turistii romani optau pentru city break-uri in orasele din Europa, in minivacanta de 1 Decembrie din acest an aproximativ 39.000 de romani au preferat sa aleaga si orasele din Romania, cele mai cautate city break-uri interne fiind la Alba Iulia, Sibiu, Brasov si Cluj Napoca. Tarifele pentru pachetele promotionale de 1 Decembrie au variat intre 359-800 lei/persoana.

Potrivit FPTR, vacantele in structurile de cazare din statiunile balneare sunt ceva mai scumpe decat cele din zona de munte, deoarece gama de servicii este mai extinsa, incluzand si acces la centrele spa. Cei 28.000 de turisti au beneficiat de oferte speciale care au inclus cazare 3 nopti de cazare cu mic dejun si acces spa. Tarifele s-au situat intre 300 si 865 de lei, in functie de categoria pentru care a optat fiecare turist.

In ceea ce priveste turismul montan, gradul de ocupare in statiunile montane traditionale (Valea Prahovei, Poiana Brasov) a fost de 80-90% in aceste zile, astfel peste 20.000 de turisti au ales destinatiile montane. Tarifele in statiunile de la munte din aceasta perioada au variat intre 270 si 500 de lei/persoana pentru 3 nopti de cazare cu mic dejun si o cina traditional romaneasca in seara de 1 Decembrie. Statiunile cu cele mai mici tarife pentru minivacanta de 1 Decembrie au fost Bran si Busteni.

Analiza arata ca in pensiunile din zonele rurale tarifele au ramas neschimbate. Spre exemplu, la o pensiune din Bran un pachet promotional cu 3 nopti, mic dejun si cina traditionala de 1 Decembrie a ajuns la 275 de lei/persoana.

Totodata, in analiza FPTR se precizeaza ca perioada libera de 4-5 zile a permis si deplasari in destinatiile externe de city break, in marile orase europene, dar si in zone cu clima mai blanda sau in destinatii in care au loc evenimente, cum ar fi Targurile de Craciun, concertele si spectacolele. Cu toate acestea, unele orase cautate in anii anteriori nu se mai afla pe lista preferintelor, din cauza tensiunilor sociale si economice.

FPTR sustine ca de la an la an, tot mai multi turisti romani prefera sa isi organizeze plecarile pe cont propriu, rezervarile pentru biletele de avion sau pentru cazare fiind facute direct la compania aeriana, la structura de cazare sau apeland la un portal de rezervari.

"1 Decembrie se situeaza, ca numar de turisti, in topul sarbatorilor nereligioase dintr-un an, alaturi de 1 Mai. Romanii au fost atenti la cheltuielile pentru deplasari in aceasta perioada, deoarece minivacanta de 1 Decembrie este foarte aproape de sarbatorile de iarna, pentru care vor cheltui alti bani. De asemenea, minivacanta este un bun prilej pentru a vizita parintii sau rudele din alta localitate. De aceea, foarte multi romani au preferat in aceasta perioada sa se deplaseze in excursii de o zi sau sa isi petreaca aceasta minivacanta la prieteni si rude, ceea ce a determinat un trafic sporit pe sosele, dar asta nu inseamna neaparat un flux sporit de turisti", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv FPTR.

In comunicat se mai precizeaza ca datele sunt aproximative si au fost obtinute pe baza estimarilor furnizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Sursa foto: disq / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri