Comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, si-a exprimat ''temerile profunde privind concurenta'' avand in vedere acordul prin care Lufthansa urmeaza sa preia cea mai mare parte a activelor Air Berlin, un alt indiciu ca operatorul aerian german ar putea fi nevoit sa ofere mai multe concesii in schimbul aprobarii tranzactiei, transmite Reuters.

Lufthansa si-a consolidat luna trecuta pozitia de lider pe piata aviatiei achizitionand parti importante din rivala Air Berlin, cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari), scrie Agerpres.

Lufthansa intentioneaza sa foloseasca activele Air Berlin pentru a-si extinde rapid subsidiara low-cost Eurowings. Astfel, Lufthansa va prelua 81 de avioane de la Air Berlin, aproximativ jumatate din flota companiei, si va angaja 3.000 dintre angajatii acesteia.

De asemenea, va prelua si divizia Niki apartinand Air Berlin si compania sa regionala LG Walter.

Lufthansa trebuie sa convinga autoritatile europene din domeniul concurentei ca nu va beneficia de o pozitie dominanta pe piata germana de transport aerian.

''Avem temeri profunde privind concurenta. Exista riscul ca Lufthansa sa aiba monopol pe un numar semnificativ de rute. Pe termen lung, este important pentru pasagerii din Germania si Austria sa aiba posibilitatea de a alege si sa existe afaceri care sa concureze, pentru a mentine preturile scazute'', a afirmat Margrethe Vestager, la o conferinta de presa.

Reprezentantii Lufthansa nu au comentat declaratia.

Comisia Europeana ar urma sa isi anunte in mod oficial decizia pana la data de 12 decembrie. Daca Lufthansa nu va reusi sa raspunda pana atunci temerilor privind concurenta, CE va deschide o investigatie amanuntita a tranzactiei.

Totodata, conform surselor Reuters, in 12 decembrie operatorul aerian low-cost easyJet ar urma sa obtina aprobarea Comisiei Europene pentru a prelua restul din activele Air Berlin.

EasyJet ar urma sa obtina o parte dintre operatiunile Air Berlin de pe aeroportul Tegel din Berlin, cu aproximativ 40 de milioane de euro. In plus, easyJet va prelua si contractele de leasing pentru 25 de avioane A320, precum si aproximativ 1.000 dintre pilotii si membrii echipajelor Air Berlin.

In urma acestei achizitii, easyJet isi va consolida pozitia pe piata din Germania, in fata rivalei irlandeze Ryanair si a filialei 'low cost' a Lufthansa, Eurowings.

Daca tranzactia dintre easyJet si Air Berlin va fi aprobata, easyJet va deveni cel mai mare transportator aerian cu baza la Berlin, cu o capacitate de 16 milioane de locuri, devansand grupul Lufthansa, care, dupa preluarea diviziilor Air Berlin, LGW si Niki, va avea o capacitate de 10,7 milioane locuri, iar pe locul al treilea va fi Ryanair, cu o capacitate de 5,9 milioane de locuri.

In august, Air Berlin si-a declarat insolventa, dupa ce principalul sau actionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a incetat sa ii mai acorde sprijin financiar. Acest anunt a obligat Guvernul german sa vina in sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele Air Berlin sa poata zbura in continuare. Luna trecuta, Air Berlin a informat ca a ales duo-ul Lufthansa - easyJet drept ofertanti preferati cu care va negocia vanzarea celor 140 de aparate ale sale si ca discutiile se vor derula pana la data de 12 octombrie, iar dupa incheierea unui acord compania germana va trebui sa-si inchida operatiunile.

....

Sursa foto: NextNewMedia/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri