Poiana Brasov este una dintre cele mai solicitate statiuni montane din Romania, ca urmare a investitiilor uriase care s-au facut in ultimii ani. Infrastructura hoteliera, domeniul schiabil foarte bine administrat, dar si noul centru de agrement si divertisment atrag din ce in ce mai multi turisti in fiecare an (15-20% din total sunt straini). In plus, FIS Children Trophy, cea mai mare competitie de schi alpin din Romania, care se va desfasura la finalul lunii februarie in Poiana Brasov, reprezinta un important mijloc de promovare a turismului romanesc.

Poiana Brasov are, in prezent, o capacitate de 4.000 de locuri de cazare, fiind cea mai cautata statiune de pe Valea Prahovei. Succesul de care se bucura se datoreaza, in principal, investitiilor pe care autoritatile locale le-au facut in zona.

Astfel, in 2010 au inceput investitiile in domeniul schiabil. 25 de milioane de euro s-au cheltuit in lucrarile de modernizare si extindere. Banii au venit de la Primaria Municipiului Brasov, Ministerul Dezvoltarii si de la Uniunea Europeana.

Pentru a rezolva problema traficului spre Poiana Brasov, autoritatile au construit o parcare cu 435 de locuri de parcare in Poiana Mica. Investitia s-a facut cu bani de la Primaria Brasov si cu fonduri europene.

"O problema pentru noi a fost traficul, extrem de aglomerat in weekend-uri si in vacante. Anul acesta a fost un test si am deschis parcarea din Poiana Mica. Acolo, turistii care nu au cazarea asigurata in Poiana Brasov, isi pot lasa masinile acolo, astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa caute locuri de parcare in toata Poaian Brasov si sa vina cu schiurile in spate pana la partie. Romanul trebuie si educat, pentru ca este obisnuit sa se urce pe spatiile verzi, pe trotuare", a declarat Roxana Cojocea, presedintele Asociatiei de Turism Poian Brasov.

In sezonul de iarna 2016-2017, autoritatile au deschis Centrul de Agrement si Divertisment Poiana Brasov, un loc de petrecere a timpului liber, dedicat celor care nu practica sporturile de iarna, dar nu numai. Investitia s-a ridicat la 31 de milioane de lei, din care 11,7 milioane de lei au fost bani europeni.

Record de turisti in Poiana Brasov

Sporturile de iarna atrag in fiecare an un numar din ce in ce mai mare de turisti in statiunile montane, iar Poiana Brasov nu face exceptie. "Anul trecut am inregistrat un record al trecerilor la turnicheti de peste 2 milioane", a completat Roxana Cojocea.

Si turistii straini sunt din ce in ce mai numerosi in Poiana Brasov. "15-20% din totalul turistilor care ajung in Poiana Brasov sunt straini. Poiana Brasov este o destinatie cautata datorita serviciilor si hotelurilor bune, dar si pentru ca siguranta turistilor pe partii este reglementata printr-un regulament pe care schiorii trebuie sa il respecte", a mai spus Roxana Cojocea.

In continuare, la nivelul autoritatilor locale exista proiecte pentru dezvoltarea turismului in zona.

"Pentru a avea un domeniu schiabil de standarde internationale, putem sa legam Poiana Brasov de Rasnov si de celelalte statiuni montane, astfel incat sa existe un circuit, iar turistii sa se poata misca intre toate aceste locatii, unde au posibilitatea sa schieze. Se pot face aceste investitii printr-o colaborare cu Guvernul si cu autoritatile locale. Proiectul se afla la stadiul de studiu de fezabilitate", a declarat presedintele Asociatiei de Turism Poiana Brasov.

Proiecte care sa atraga turistii in extrasezon

Desigur, Poiana Brasov este extrem de solicitata iarna (in functie de vreme, se poate schia pana in luna aprilie), insa Asociatia de Turism Poiana Brasov are planuri pentru atragerea turistilor si vara.

"Vara avem doua luni foarte bune, insa, in rest, se face turism conferentiar, lucru pe care vrem sa il preintampinam si sa organizam concursuri, sa ne aplecam catre sporturile de vara. Am depus un proiect pentru piste de bicicete. Avem proiecte care sa atraga turisti si in perioadele de extrasezon, iulie, august, septembrie", a spus Roxana Cojocea.

Competitii sportive de nivel international in Poiana Brasov

Infastructura hoteliera si domeniul schiabil din Poiana Brasov permit, la ora actula, organizarea unor competitii sportive de nivel international. Cea mai recenta competitie urmeaza sa aiba loc in Poiana Brasov, in 23 si 24 ianuarie si se adreseaza tinerilor schiori, la categoriile de varsta 12-14 ani si 14-16 ani. Evenimentul se va organiza in fiecare an pana in 2022.

"Exista un interes din ce in ce mai ridicat pentru schi, mai ales in randul tinerilor si, prin urmare, organizarea competitiilor sportive la noi in Poiana constituie un mijloc de promovare spectaculos, prin care sa facem cunoscuta aceasta zona pe intreg mapamondul", a declarat Dragos Fratila, director general al Teleferic Grand Hotel.

Statiunea Poiana Brasov a beneficiat, in perioada 2011-2012, de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe directiile de extindere a arealului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulata a partiilor de 24 de kilometri acoperiti integral de zapada artificiala.

Sursa foto: Shutterstock.com / Balate Dorin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri