1. Orasul vechi al Ierusalimului si zidurile sale - Israel

Orasul vechi al Ierusalimului si zidurile sale au fost adaugate in lista UNESCO a patrimoniului mondial aflat in pericol in 1982, dupa ce Jordan a sugerat organizatiei sa adauge situl. Ierusalim este un sit sacru pentru iudaism, crestinism si islamism, iar potrivit datelor UNESCO, contine 220 de monumente istorice.

Din cauza dezvoltarii urbane si a planurilor orasului, a lipsei de protectie si a altor probleme, acest sit este considerat ca fiind in pericol, potrivit oyster.com. Exitsa cateva controverse cu priviere la sit in sie si la valoarea sa culturala, dar si la modul in care este tratat.

locuri de vizitat pe cale de disparitie

Sursa foto: Shutterstock/ SEMENOV1980

TOP Forbes: Zece locuri...
Citeste si: TOP Forbes: Zece locuri frumoase pe care sa le vizitezi in 2019

2. Padurea tropicala Heritage din Sumatra - Indonezia

Padurea tropicala din Sumatra, situata pe insula indoneziana Sumatra, gazduieste numeroase specii pe cale de disparitie, dar a fost adaugata in lista UNESCO a patrimoniului mondial aflat in pericol din 2011. Patrimoniul tropical Sumatra este format din trei parcuri nationale si are 10.000 de specii de plante, 580 de specii de pasari si 200 de specii de mamifere, inclusiv urangutanul sumatran. Protejarea acestui sit inseamna protejarea tuturor speciilor.

locuri de vizitat pe cale de disparitie

Sursa foto: Shutterstock/ Anatoliy Alekseev

3. Everglades - Florida

Everglades din Florida are o mare biodiversitate fascinanta si este un sit natural important, dar din pacate este in pericol. Conform Travel&Leisure, UNESCO a adaugat Everglades in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol pentru a doua oara in 2010, dupa ce a fost initial pe lista din 1993 pana in 2007 din cauza efectelor uraganului Andrew.

Viorica Dancila calca in...
Citeste si: Viorica Dancila calca in picioare diplomatia cu o noua gafa

In sit se afla si cateva specii pe cale de disparitie, sporind in continuare importanta acesteia.

locuri de vizitat

Sursa foto: Shutterstock/ pisaphotography

4. Coro - Venezuela

Coro din Venezuela si portul sau au fost adaugate in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol in 2005. Potrivit UNESCO, orasul este singurul exemplu care a supravietuit marilor schimbari cu tehnici arhitecturale olandeze.

Cladirile Art Deco din Mumbai...
Citeste si: Cladirile Art Deco din Mumbai au fost incluse pe Lista Patrimoniului

Orasul a fost adaugat pe lista si declarat pe cale de disparitie din cauza temerilor legate de efectele industriei petroliere din Venezuela, sustine Travel&Leisure.

locuri de vizitat inainte sa dispara

Sursa foto: Shutterstock/ mundosemfim

5. Parcul National Glacier - Montana

Daca nu ai vazut niciodata un ghetar in viata reala, dar iti doresti acest lucru, poti sa faci o calatorie in Parcul National Glacier in viitorul apropiat. Potrivit Time, desi in parc existau peste 150 de ghetari, in prezent au ramas in jur de 25. In functie de cat de rapid progreseaza schimbarile climatice, numarul poate continua sa scada.

locuri de vizitat inainte sa dispara

Sursa foto: Shutterstock/larry mcmillian

6. Rezervatia Selous Game - Tanzania

Rezervatia Selous Game a fost adaugata in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol in 2014. UNESCO sustine ca o mare parte din rezervatie a ramas neatinsa de oameni. Aici traiesc o varietate de animale, de la elefanti pana la rinoceri, girafe si multe alte specii. Totodata, aici poti vedea numeroase tipuri de vegetatie, de la terenuri de mlastina la paduri si pasuni. Rezervatia este una dintre cele mai mari terenrui protejate in Africa.

locuri de vizitat inainte sa dispara

Sursa foto: Shutterstock/ Attila JANDI

7. Monumetele medievale din Kosovo

Kosovo are o multime de arhitecturi medievale, insa aceste structuri au avut de suferit in timpul tulburarilor din Balcani in anii 1990.

Conform Conde Nast Traveler, bisericile si manastirile din regiune au urme de arta balcanica din secolele XIII-XVII si inca mai au nevoie de multa munca pentru a le restaura dupa razboi.

locuri de vizitat inainte sa dispara

Sursa foto: Shutterstock/nicolasdecorte

Sursa foto: Shutterstock / pisaphotography