Turistii care aleg sa calatoreasca de Paste prin agentii de turism nu sunt neaparat in cautarea unei vacante traditionale, multi dintre ei alegand in acest an tari catolice sau musulmane, destinatii "calde" unde sa poata face plaja, iar cererea a crescut cu 40-50% comparativ cu anul trecut, au declarat, pentru Agerpres, mai multi tour-operatori.

"Sezonul vacantelor la romani, in 2018, debuteaza cu vacanta de Paste. In mod surprinzator, comparativ cu anul trecut, inregistram o crestere cu 40% a cererilor de vacante in aceasta perioada in destinatii extra-europene, acest lucru determinand un record de clienti in circuite in afara Europei. In acest an, turistii romani au ales pentru sezonul Pastelui vacantele active in destinatii precum Peru, China si Africa de Sud, iar pe segmentul vacantelor de relaxare vedete sunt Maldive, Republica Dominicana si Cuba', a precizat directorul general al Eturia, Sorin Stoica.

Preturile acestor pachete difera in functie de tipul de vacanta, astfel ca pentru un sejur la plaja tarifele incep de la 1.190 euro/persoana pentru 7 nopti cu toate serviciile incluse, in timp ce pentru circuite in destinatii extraeuropene tarifele incep de la 1.350 euro/persoana pentru un circuit de 8 zile care include cele mai importante atractii ale tarii respective.

"Turistii nostri sunt turisti care calatoresc de mai multe ori pe an, astfel ca perioada de Paste este a treia in topul plecarilor dupa Craciun-Revelion si vacante de vara. Observam ca romanii au inceput sa acorde timp si buget pentru acest nou segment si este interesant faptul ca prefera circuitele extra-europene, in defavoarea city break-urilor. O dovada clara ca turistii romani isi schimba comportamentul si alegerile de vacanta o reprezinta faptul ca au modificat mai multi parametri, precum perioada in care calatoresc, destinatiile alese si tipul de vacante spre care opteaza' a adaugat Stoica.

Acesta precizeaza ca balanta inclina din ce in ce mai mult spre vacantele active. In aceasta perioada si in perioada imediat urmatoare sunt circa 10 grupuri de turisti plecati sau care vor pleca in circuite in Japonia, China, Peru, India, Africa de Sud.

"Pe intern, vanzarile pachetelor de Paste aproape ca s-au dublat, inregistrand o cresterea per total a vanzarilor de 94% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Decizia ca Vinerea Mare sa fie zi libera a influentat in bine vanzarile. Observam ca, de fiecare data cand la o sarbatoare importanta se mai adauga o zi libera, volumul vanzarilor creste cu cel putin 30%. Important este ca turistul roman este interesat din ce in ce mai mult de servicii de calitate, cauta hoteluri bune si foarte bune, nu mai cauta neaparat pretul cel mai mic", a spus Lucia Morariu presedinte-fondator al Eximtur.

In Romania, cele mai cumparate destinatii au fost Baile Felix, Sinaia, Predeal, Calimanesti-Caciulata si Maramuresul care a avut o crestere mare in acest an. Pe intern, pretul mediu a fost de aproximativ 600 lei.

Pe extern, Lucia Morariu spune ca cele mai cumparate pachete turistice au vizat Bulgaria si Ungaria. Preturile medii ale pachetelor turistice au fost de 275 euro/2 adulti/4 nopti/cazare cu all inclusive in Bulgaria si de 350 euro/2 adulti/3 nopti cu demipensiune in Ungaria. Conform Luciei Morariu, noutatile din acest an vacantele de Paste in Cipru si Egipt.

"Primele locatii ocupate au fost cele care ofera servicii de calitate, unitatile de 5 stele din Baile Felix si pensiunile care au clientela fidelizata prin servicii de calitate. Pachetele au fost diverse in acest an, hotelierii oferind fie o noapte in plus sau ateliere de creatie pentru cei mici, alaturi de personal specializat, concursuri diverse (sportive sau culinare), excursii in imprejurimi", spune sefa Eximtur.

Hotelurile cele mai cautate au fost cele de de 3-4 stele cu piscine si centre spa, pachete de scurta durata (2-4 nopti), mese incluse, destinatii foarte apropiate, transport individual

"Pentru Romania, din pacate, nu sunt atat de multe rezervari ca anul trecut de Paste. Motivul principal se pare ca este data in care anul acesta a cazut Pastele si apoi vremea. Romanilor le-a fost teama de conditiile meteo, apoi zapada care a fost in tara in perioada 20-24 martie a afectat planurile romanilor. Daca pana acum Bucovina era pe primul loc la rezervari, anul acesta vacantele in statiunile balneo au ocupat primul loc. Baile Herculane si Calimanesti-Caciulata conduc anul acesta clasamentul, unde o vacanta de Paste de minimum doua nopti de cazare la hotel de 3 stele cu pensiune completa, acces la spa, sedinte de masaj incepe de la 343 lei/persoana", a spus Dan Dumitru, marketing manager Paralela 45.

Romanii au ales aceste destinatii pentru a se putea bucura de intrarea gratuita la piscina cu apa termala, la Aqua Park si ateliere de creatie pentru copii.

"Romanii sunt turisti moderni; au renuntat la miel si stufat si la vacanta traditionala si prefera sa mearga in strainatate. Mai mult, anul acesta, dat fiind ca romanii se bucura de inca o zi libera, in Vinerea Mare, am inregistrat o crestere cu 20% a cererii pentru vacanta de Paste in strainatate. Romanii au ales sa mearga in cuplu sau in familie de Paste in strainatate, iar pentru cele in Romania au ales sa mearga in grupuri mai mari de prieteni", a explicat Dumitru.

Acesta remarca faptul ca turistii romani sunt mult mai bine informati anul acesta, asa ca se indreapta spre destinatii unde se pot relaxa, dar unde pot sa descopere locuri noi.

"Vacanta moderna a luat locul celei traditionale", a subliniat Dan Dumitru.

Specialistul a apreciat ca, pe extern, cea mai ieftina vacanta de Paste in strainatate a fost in Atena, cu autocarul. Pentru 5 nopti de cazare cu mic dejun inclus, pretul a ajuns la 290 de euro/persoana.

Cea mai ieftina vacanta de Paste in Romania a fost la Calimanesti-Caciulata, la Complexul Balnear Cozia 3 stele, unde, pentru 343 de lei/persoana, turistii beneficiaza de un pachet de doua nopti de cazare in camera dubla, cu mic dejun inclus si cina, gustare traditionala, dejun pascal.

"Romanii au preferat destinatiile calde unde sa poata sa faca plaja (Sharm El Sheikh, Emiratele Arabe Unite) sau destinatii de city break pe care inca nu le-au vizitat - Istanbul, Atena, Lisabona. Noi am inceput sa vindem ofertele de Paste imediat dupa Revelion. Nu putem spune ca vremea de afara ne-a influentat vanzarile. Turistii care aleg sa calatoreasca de Paste nu sunt neaparat in cautarea unei vacante traditionale. 90% din destinatiile pentru care avem oferte sunt tari catolice sau musulmane", spune Maria Goicea, director marketing Cocktail Holidays.

Conform acesteia, majoritatea turistilor petrec sarbatorile de Paste cu familia sau in cuplu, iar 70% dintre ei merg in vacante de 7 nopti/8 zile.

Printre cele mai vandute vacante de Paste a fost circuitul in Iordania, la 1.065 euro/persoana, charter-ul Sharm El Sheikh, de la 604 euro/persoana, pachetele de Egipt&Croaziera pe Nil, la 1.234 euro/persoana, dar si in Istanbul, la 299 euro.

Sursa foto: Shutterstock / Tero Vesalainen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri