Judetul Cluj este de departe una dintre cele mai vizitate destinatii din inima Transilvaniei, iar Salina Turda este unul dintre principalele obiective turistice ale regiunii. Anul trecut, Salina Turda a atins un numar record de turisti, peste 600.000 de vizitatori.

Istoria Salinei Turda a inceput sa se scrie inca din perioada dacica, iar prima sa atestare documentara dateaza din 1271, atunci cand sarea era mai valoroasa decat aurul. Sute de ani mai tarziu, dupa 1840, Salina Turda incepe sa decada datorita concurentei tot mai puternice a salinei de la Ocna Mures, scrie salinaturda.eu. Incepand cu 1918, rolul Salinei Turda decade datorita tehnologiei de extractie si a dezvoltarii minelor de la Ocna Dej si Ocna Mures. Din anul 1932 aceasta a fost inchisa, fiind folosita in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca si adapost antiaerian. In perioada 1950-1992 a fost folosita ca depozit de branzeturi, iar dupa 1992 a fost deschisa circuitului turistic.

In perioada 2008-2010, Salina Turda a fost modernizata pentru a atrage cat mai multi turisti. Au fost investiti 5,8 milioane de euro, din care 63% au fost bani europene, diferenta fiind asigurata de Consilul local Turda si Consiliul Judetean Cluj. Lucrarile miniere si utilajele folosite la transportul sarii sunt foarte bine conservate, ceea ce face ca salina sa fie unul dintre cele mai frumoase locuri subterane din Romania.

Vizita in Salina Turda

Turul turistic in Salina Turda incepe printr-o galerie cu trepte (peste 100). La capatul acestui drum se afla galeria Francz Joseph, sapata cu dalta si ciocanul din 1853 pana in 1870, pentru a transporta sarea la suprafata. Prin aceasta galerie se evacua sarea obtinuta din exploatare. Minereul era ridicat la suprafata cu ajutorul crivacului, o masina de extractie a sarii, actionata de cai.

Foto: Facebook / Salina Turda

De la galeria Francz Joseph se ajunge la balconul Mina Iosef, denumita si Sala ecoului, si, mai apoi, in sala crivacului. Crivacul din lemn a fost montat in 1881 si este singurul utilaj de acest tip din salinele din Europa care se pastreaza inca pe locatia originala.

Foto: Facebook / Salina Turda

Din sala crivacului se ajunge in sala putului de extractie a Minei Rudolf, punctul de atractie a salinei. De la balconul Minei Rudolf pana jos sunt circa 13 etaje, iar ca sa ajungeti la baza minei puteti fie sa luati liftul, fie sa coborati scarile de lemn, 172 la numar. Indiferent de varianta pe care o alegeti, bucurati-va de privelistea absolut spectaculoasa.

Scara Bogatilor, cum a fost denumita, a fost construita in jurul anului 1700 si era folosita numai de nobili si preoti. "Sunt trepte construite in stil baroc transilvanean si au o poveste interesanta. In momentul in care se exploata sarea, singura cale de acces pentru muncitori era prin puturile de extractie. Deci, aceste puturi erau folosite atat pentru transportul sarii, cat si pentru transportul muncitorilor. Se cobora la 100-120 de metri adancime cu ajutorul crivacului, un fel de lift rudimentar. Administratorii salinei, care erau nobili, nu voiau sa foloseasca acest mijloc de transport, fiind, de altfel, destul de periculos. Asa ca si-au construit aceste trepte (Scara Bogatilor - n.r.)", a explicat Edmond Popa, unul dintre ghizii salinei.

Foto: Facebook / Salina Turda

Foto: Facebook / Salina Turda

In Mina Rudolf au fost amenajate pentru turisti un lift panoramic, o pista de minigolf, doua piste de minibowling, un teren de sport si un amfiteatru cu 180 de locuri, unde se organizeaza concerte. De asemenea, un carusel a fost amenajat pentru turistii care vor sa se bucure de o imagine panoramica asupra Minei Rudolf, dar si asupra Minelor Tereza si Ghizela.

Foto: Facebook / Salina Turda

In Mina Terezia, cea mai veche lucrare din ansamblul minier Turda, a fost amenajat un lac subteran, pe care turistii se pot plimba cu barca la 112 metri in adancul muntelui de sare.

Foto: Facebook / Salina Turda

In Mina Ghizela a fost amenajat un stationar balenar pentru pacientii cu afectiuni respiratorii.

Rudolf si Ghizela au fost ultimele mine de unde s-a extras sarea, folosindu-se o noua metoda de exploatare - peretii erau sapati in forma trapezoidala, nu in clopot ca pana atunci.

Foto: Facebook / Salina Turda

Salina Turda este deschisa tot timpul anului, vara fiind cea mai aglomerata perioada.

Record de turisti

Salina Turda a atins in 2017 un nou numar record de turisti, fiind inregistrati peste 600.000 de vizitatori, cu cateva sute mai multi fata de anul precedent. Cei mai multi turisti straini provin din Ungaria, Polonia, Israel si Spania.

Salina Turda urmeaza sa fie extinsa. Planurile de dezvoltare ale salinei includ pregatirea minei Iosif, aflata la 110 metri adancime, pentru includerea in circuitul turistic, fapt ce va dubla capacitatea de vizitare. Investitia este estimata la 10 milioane de euro.

Pentru turistii care nu ajung la Salina Turda a fost amenajat un sistem virtual de vizitare, prin transmiterea imaginilor live online, dupa implementarea a 21 de camere video de supraveghere. O camera video a fost montata la o inaltime de 70 de metri pentru a reda imagini live. Streamingul poate fi transmis pe Facebook si pe Youtube, prin folosirea aplicatiei CamStreamer.

Pe viitor, administratorii salinei doresc sa foloseasca functionalitatea camerelor video pentru numararea persoanelor aflate intr-o anumita zona. Salina se ventileaza in mod natural, putand sustine cu aer doar un anumit numar de persoane. Astfel, sistemul de supraveghere, impreuna cu o aplicatie de analiza video, va putea semnala din timp atingerea pragului maxim de vizitatori.

Sursa foto: Facebook / Salina Turda

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri